eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Véletlenül jöttek rá, mire képes ez a hernyó

Véletlenül jöttek rá, mire képes ez a hernyó

A leggyakrabban használt és szinte lebonthatatlan műanyagot, a polietilént (PE) is képes elfogyasztani a nagy viaszmoly (Galleria mellonella) hernyója - írják spanyol kutatók a Current Biology című szaklapban.

Mivel nagy sebességgel képes az állat lebontani a műanyagot, a szakértők szerint nagy az esély a felfedezés biotechnológiai hasznosítására. Különleges tevékenységét véletlenül fedezték fel.

"Munkám miatt csirkeembriókkal foglalkozom, de emellett hobbiméhész vagyok" - mondta el a tanulmányban résztvevő Federica Bertocchini, az Universidad de Cantabria munkatársa, aki az észak-spanyolországi Santanderben lévő otthonában az egyik kaptár tisztításakor találta a kis hernyót.

"A pollenmaradványokkal táplálkozó hernyók a méhészek számára olyanok, mint a pestis", ezért egy műanyag zacskóba dobta a lárvákat, egy idő után azonban észrevette, hogy a zacskón apró lyukak keletkeztek, a hernyók pedig kiszabadultak.

A megfigyelés nyomán kezdtek kutatásba a szakértők. Kiderítették, hogy 100 viaszmolylárva tizenkét óra alatt 92 milligrammot képes elfogyasztani egy átlagos műanyag zacskóból.

"Ez nagyon gyors lebontás, gyorsabb, mint bármi más, amit eddig tudományosan bemutattak"

- mondta Bertocchini.

"Feltételezésünk szerint a gyors lebontásért egy molekula vagy enzim a felelős, amit megpróbálunk izolálni. Ezután ezt az enzimet nagyobb mennyiségben állíthatnánk elő és a műanyag szemét lebontására használhatnánk" - reméli a kutató.

Más organizmusokról, például gombákról és baktériumokról is ismert, hogy képesek lebontani a műanyagot. Az elmúlt évben fedezték fel a japán Kiotói Műszaki Egyetem szakértői az Ideonella sakaiensis nevű baktériumot, amely

képes megemészteni a PET-palackokat.

Ahogy azonban más, korábban felfedezett "műanyagevő", az Ideonella is távol áll még attól, hogy megoldást jelentsen a műanyagszemét globális problémájára. Optimális körülmények között és 30 Celsius-fokos hőmérséklet mellett hat hétre van szüksége, hogy egy kis darab polietilén-tereftalátot (PET) elfogyasszon.

A polietilén lebontásában a nagy viaszmoly ennél jóval gyorsabb. Ezt a kőolajból előállított szintetikus polimert elsősorban zacskók készítésére használják, melyből évente világszerte 60 millió tonnányi készül - emelte ki Bertocchini.

  • A műanyag biológiai úton szinte egyáltalán nem bomlik le.
  • A plasztikszemét nagyon gyakran a természetbe kerül, a tengerekben a halak és a vízi madarak el is fogyasztják, ezzel a táplálékláncot is szennyezi.
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×