eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Vigyázzon, ilyenkor megbolondulhatnak a madarak

Vigyázzon, ilyenkor "megbolondulhatnak" a madarak

Tavasszal különösen viselkedhetnek a madarak, a hímek területüket féltve mániákusan támadhatnak a saját tükörképükre, amely akár az állat pusztulását is okozhatja. Ilyen helyzetben érdemes néhány napra letakarni a tükröződő felületet – tanácsolta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Kora tavasszal, amikor elkezdődik a madarak udvarlási időszaka, a hímek izgalmi állapotba kerülnek, és saját területet jelölnek ki, amit a fajtársaktól megvédenek – mondta a szakértő.

„Ha a madarak meglátják a tükörképüket a városok, települések tükröződő felületein – például az autók szélvédőiben, visszapillantó tükreiben, és az épületek ablakfelületeiben –, akkor

órákon át tartó kilátástalan küzdelmet vívhatnak a tükörképükkel

napokon, heteken keresztül” - közölte Orbán Zoltán.

Vigyázzon, ilyenkor megbolondulhatnak a madarak

„Olyan stabil és tiszta tükörkép, mint amik a mesterséges tárgyainkon vannak, nincs a természetben, ezért evolúciós szinten a madarak nem tudtak ehhez az ingerhez hozzászokni, és éppen ezért nem is tudják felismerni” - közölte az egyesület szóvivője.

Hozzátette: amikor a természetben egy fajtárssal harcot vívnak, az általában néhány percig tart.

Ebben a végtelennek tűnő küzdelemben viszont a madár legyengülhet, sőt, el is pusztulhat.

„Tavaly egy harkályhoz volt szerencsém otthon. Egészen megdöbbentő élmény, amikor hajnali öt órakor az ember arra ébred, hogy egy harkály teljes erővel üti az üveget” - számolt be személyes élményeiről Orbán Zoltán.

Elmondta, hogy minden olyan madár, ami lakott területeken gyakran előfordul, hajlamos lehet arra, hogy a saját tükörképét megtámadja.

„Lehet az varjú, szarka, cinege, fekete rigó, házi rozsdafarkú, de volt arra példa néhány éve, hogy a Baranya megyei Sásdon egy fehér gólya támadt a saját tükörképére” - tette hozzá az egyesület szóvivője.

Mivel a viselkedésüket a saját tükörképük látványa váltja ki,

a tükröződést kell megszüntetni.

Elég lehet, ha behajtjuk az autó visszapillantó tükrét, lefedjük az ablakokat, és néhány napig ezt a fedést fent hagyjuk – tanácsolta Orbán Zoltán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×