eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A természeti adottságok is befolyásolják a mobilhálózatok működését

A magyarországi mobilhálózatok letöltési sebessége a világon a harmadik leggyorsabb egy felmérés szerint, a hálózatok időbeli elérhetősége alapján azonban nem áll dobogós helyen ugyanebben a felmérésben. Az MTI által megkérdezett szolgáltatók álláspontja megoszlik arról, hogy a mobilhálózatok olykor területenként is eltérő működését, a hívások minőségét vagy a mobilinternet sebességét mi befolyásolhatja, illetve miért vált a telefon a gyorsabb hálózatról a lassabbra.

A Telenor tájékoztatása szerint a vezetékes hálózatokkal szemben egy mobilhálózat működését jelentősen befolyásolják a domborzati és időjárási viszonyok is, amelyek hatással lehetnek a rádiójelek terjedésére, és így a hívások minőségére vagy a mobilinternet sebességére. Annak, hogy a telefon a 4G vagy a 3G hálózatról hirtelen más technológiára, az Edge-re, illetve a 2G-re vált, az lehet az egyik oka, hogy a beszédhívások még nem a 4G-n keresztül zajlanak - közölték.

A Vodafone Magyarország úgy nyilatkozott: technológiai adottság, hogy a mobilinternetes szolgáltatás lefedettsége sem országosan, sem települési szinten nem tud száz százalékos lenni. Az épületek minősége, a domborzati viszonyok, de még az időjárási körülmények is befolyásolják a vételi lehetőséget. Ahol nem elérhető a 4G szolgáltatás, ott a készülék más mobilinternet technológiát használ. Hozzátették, hogy az ország szinte egész területét lefedő, csaknem 100 százalékos 3G lefedettsége miatt a Vodafone esetében az Edge-re váltás csak nagyon ritkán fordulhat elő.

A Magyar Telekom szerint a jó minőségű mobilhálózatok kihasználásához a megfelelő, európai szabvány szerinti 4G technológiát támogató készülékek szükségesek, Magyarországon viszont jelenleg egy jelentős ügyfélkör még nem rendelkezik 4G- vagy 3G-képes készülékkel, ezért a stabilan működő hálózat ellenére is tapasztalhat az ügyfél nem megfelelő működést.

Az Ericsson mobil szélessávú hálózatokat fejlesztő svéd óriáscég szerint a mobilinternet által nyújtott élményt a hálózatok területi lefedettsége és kapacitása is befolyásolja. Utóbbival kapcsolatban a társaság rámutatott: ahol nagy, vagy hirtelen megnövekszik a felhasználósűrűség - például tömegrendezvényeken -, a mobil cellák erőforrásai kimerülhetnek. A kapacitásigény kielégíthető több frekvenciasáv bevonásával, újabb bázisállomások üzembe állításával, a cellák sűrítésével, vagy fejlettebb antennatechnológiákkal.

A kis felhasználósűrűségű területek lefedéséhez a legfőbb eszköz a nagy távolságra terjedő alacsony frekvenciás sávok használata, az ezekhez a frekvenciákhoz szükséges sűrűségűre tervezett bázisállomás-hálózattal. Erre Európában 800 megahertzen LTE, 900 megahertzen UMTS technológiát használnak.

A mozgó járműveken tapasztalt szolgáltatás-ingadozással kapcsolatban a társaság kiemelte: a mobil adatátvitel közege a levegő, azaz a rádiócsatorna, amelynek viselkedése "sztochasztikus", statisztikai valószínűségen alapuló és nem előre meghatározott. Sokféle hatás összessége befolyásolja a jelminőséget (így az elérhető bitsebességet is), amit csak statisztikai függvényekkel lehet leírni, ez fizika, nem pedig technológiafüggő - hangsúlyozták.

Az Ericsson a hálózati interferenciák kiküszöbölésére egyik megoldásnak az 5G hálózatot látja, amellyel magasabb szintre kerülhetnek majd a mennyiségi és minőségi teljesítménykövetelmények, például rendkívül sok felhasználó kiszolgálása egyszerre. A cég nemrég jelentette be, hogy 5G rádiórendszerét jövőre kereskedelmi forgalomban is elérhetővé teszi, így már 2017-ben elkezdhető az 5G hálózatok kiépítése, megelőzve a 2020-ra kitűzött céldátumot.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásokból kiderült az is, hogy a Magyar Telekom 3G hálózatának kültéri lefedettsége 83 százalékos, a Vodafone-é 98,4 százalékos, a Telenoré 93 százalék, míg a 4G hálózat kültéri lefedettsége azonos sorrendben 97,6 százalék, 94 százalék és 97,9 százalék.

A Magyar Telekom közölte: mindamellett, hogy a mobilhálózati fejlesztések folyamatosak, a távközlési szolgáltató idén elsősorban a 4G hálózat 85 százalékos beltéri lefedettségének javítására, növelésére helyezi a hangsúlyt.

A Telenor arról tájékoztatott, hogy idén csaknem 9 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre, év végéig 700 bázisállomásán lesz elérhető a legújabb 4G+ (LTE Advanced) technológia, amellyel nagyobb mobilinternetes átlagsebességet lehet biztosítani a felhasználóknak. A 4G+ technológiának is nevezett LTE-A a mobiltelefonos hálózatok jelenlegi csúcsát jelentő 4G továbbfejlesztett változata, ami másodpercenként 300 megabit elméleti letöltési, és 50 megabit feltöltési sebességre alkalmas, és számos felső-középkategóriás és felső kategóriás telefonnal használható.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×