INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

tudomány

genetika

felmérés

egyesült államok

A génektől is függ az első szexuális kapcsolat ideje

InfoRádió / MTI

Nemcsak a családi háttér és a személyiség, hanem a gének is szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok mikor lépnek szexuális kapcsolatra.

A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 380 ezer ember DNS-ét elemezve kimutatták, hogy a gének hatással vannak a pubertás kor kezdetére, az első szexuális kapcsolat idejére és az első szülésre is.

Köztudott, hogy az olyan tényezők, mint a családi stabilitás, a kortársak nyomása és a személyiség típusa hatással vannak a tinédzserek választásra, hogy fiatalon vesztik-e el szüzességüket vagy várnak vele felnőtt korig.

A Cambridge-i Egyetem szakemberei genetikai elemzésekkel felfedték, hogy a géneknek jelentős szerepük van ebben. Genetikai tényezők magyarázzák a 25 százalékos különbséget abban, mikor szánják rá magukat az első szexuális kapcsolatra - közölte Ken Ong, a Nature Genetics folyóiratban megjelent tanulmány társzerzője.

A gének hatással vannak olyan tényezőkre, mint a pubertás kezdete, vagy arra, hogy az adott személy hajlamos-e kockázatvállalásra.

A szexuális érettség átlagos kora mindkét nem esetében száz év alatt jelentősen csökkent az 1880-as 18 évvel szemben 1980-ban 12,5 évre - írták a kutatók, akik ezt a táplálkozásban bekövetkezett változással, a gyermekek nagyobb testalkatával és a belső elválasztású mirigyeknek való kitettséggel magyarázták.

Ong és kutatócsoportja egy brit egészségügyi felmérés több mint 125 ezer résztvevőjének génjeit elemezték, és kapcsolatot találtak 38 génváltozat és az első szexuális kapcsolat időpontja között. Egybevetették az adatokat 241 ezer izlandi és 20 ezer amerikai adataival.

Azt találták, hogy a genetikai tényezők hatása állandó maradt az 1950-es és az 1980-as évek között, ami azt mutatja, hogy a genetikai tényezők relevánsak a kulturális és társadalmi magatartás széles skáláján. Számos génvariáns kapcsolatba hozható más reproduktív jellemvonásokkal, mint például az első gyermek születésének időpontja, és a gyermekek számával is - írták tanulmányukban.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018