eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla

Új nemi betegség jelent meg Európában

Korábban csak trópusi fertőzésként ismert nemi betegség terjed Európában, és már megjelent Magyarországon is a meleg férfiak körében - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos. Az LGV elnevezésű betegséget Hollandiában fedezték fel most, sok év után.

Ez egy régi-új betegség, amellyel Közép-Európában ritkán találkoztunk eddig. Terjedésében az óvszer nélküli, sok partnerrel rendelkező személyeknél fordul elő. A kórokozó, ami a húgyutakban és a végbél nyálkahártyáján is megtalálható, egy ideig tünetmentes állapotban van, így másnak is továbbadhatja - ismertette Várkonyi Viktória.

Hozzátette: ennek van egy változata, ami ha bekerül a szervezetbe, akkor egy rövid lappangási idő után tulajdonképpen nüansznyi tüneteket idéz elő, és gyorsan elmúlik. Ekkor jön egy tünetmentes időszak, és ezt követően kialakul a lágyéki nyirokcsomónak a fájdalmas duzzanata - ami szembetűnő és észrevehető -, illetve nyálkahártya gyulladást, fájdalmas székelést, gennyes húgycsőfolyást idézhet elő.

A bőr- és nemigyógyász szakorvos elmondta: az LGV Magyarországon leginkább csak a nemigyógyászok tudatában van jelen, a kérdés az, hogy ha a beteg felkeresi a proktológust, ő gondol-e erre a betegségre.

Várkonyi Viktória közölte: a tünetegyüttes kiválóan gyógyítható, ám ha nem derül ki a betegség oka, akkor ennek nagyon komoly késői következményei lehetnek. Komoly nyirokkeringési zavart, hegesedést és egyebeket idézhet elő, ami az egész nemi tájék klinikai megjelenését-működését nagymértékben befolyásolja.

A témával foglalkozott az InfoRádió egy korábbi interjúja is. Ebben Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos egyebek mellett a következőket mondta:

Ma azt mondjuk, hogy szexuális érintkezéssel közvetített fertőzések. Ez egy tágabb fogalom, ami magában foglalja a klasszikus nemi betegségeket is és mindazokat a fertőzéseket, amik lehet, hogy majd csak húsz-harminc év múlva okoznak tünetet a betegnél, tehát nem a klinikailag tünetes betegeket jelenti csak. A meglévő betegségek, a klasszikus nemi betegségek, a vérbaj, más néven szifilisz vagy luesz, a kankó, tripper, ezek vidáman terjednek. A "vidám", az természetesen idézőjelben értendő. Fontos, hogy a HIV-fertőzés nagyon intenzív terjedést mutat, és ez nemcsak magyar specialitás, hanem úgy tűnik, hogy az európai vagy mondhatnám úgy is, hogy a világban sem állt meg összességében a HIV terjedése. A magyar viszonyokat jobban ismerve azt tudom mondani, hogy ez bizony rendesen beindult. Megjelent Európában az ezredfordulót követően egy a mi térségünkben újnak mondható, de régóta ismert nemi betegség, amit még én is úgy tanultam és úgy tanítottam, hogy a trópusokon fordul elő. Onnan be lehet hurcolni természetesen, és akkor ugye néhány eset előfordulhat. Ez azonban manapság nem így van. Gyakorlatilag Hollandiából indult a limfo granuloma venereum nevű nemi betegség, rövidítve LGV, ami azóta már Magyarországot is elérte, olyannyira, hogy 2012-ben Magyarország keleti csücskében, nevezetesen Nyíregyházán sikerült a kolléganőmnek az első esetet diagnosztizálni. Azóta gyakorlatilag Budapesten kerültek az újabb esetek felfedezésre. Ha nem is nagy számban, de itt van a népességben, és számolni kell ennek a nemi betegségnek a megjelenésével. Ez azért fontos, mert a betegség, amelyik a járványügyi adatok alapján a melegek körében terjed, az esetek jelentős többségében komoly végbél-nyálkahártyagyulladást idéz elő, esetenként véres, fájdalmas székeléssel. Illetőleg az LGV megbetegedés vagy limfo granuloma venereum szinte száz százalékban HIV fertőzéssel együtt fordul elő. Tehát az anális közösülés nemcsak a HIV és nemcsak az összes többi, hanem az LGV terjedésében is egy fontos szerepet játszik. Természetesen ezek óvszer nélküli aktuális aktusokra értendők. És ezzel számolni kell a felnövekvő fiatal kollégáknak. Azt gondolom, hogy mindenkinek, aki betegekkel foglalkozik, ezzel számolni kell, és tudniuk kell, hogy van egy ilyen betegség. Tehát gyakorlatilag új nincs a nap alatt. Az emberek vagy nem tudják, hogy léteznek ezek a fertőzések, vagy ha tudják, de gondolatilag elhessegetik ennek a lehetőségét is, és nem számolnak azzal, hogy bizonyos módon óvszer nélkül lefolytatott nemi aktusok is szerepet játszanak egy-egy betegség átadásában. A rosszul értelmezett szexuális szabadosság ezen fertőzések terjedésének kedvez.

Az InfoRádió korábbi interjúi alapján készült cikket elolvashatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×