eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Látványosan csökkentheti a koleszterinszintet egy új gyógyszer

Látványosan csökkentheti a koleszterinszintet egy új, igen ígéretes amerikai gyógyszer, amely a sztatinok alternatívája lehet - derült ki két klinikai próba eredményeiből, melyeket az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) konferenciáján mutattak be.

Az új szer különösen fontos azok számára, akik nem szedhetnek sztatinokat, vagy akiknek nem nyújtanak elegendő segítséget ezek az évtizedek óta forgalomban lévő készítmények. Õk a koleszterincsökkentőt szedők 15 százalékát teszik ki, náluk a leggyakoribb mellékhatás az izomfájdalom és a májpanaszok.

Az újfajta hatóanyagcsalád egy PCSK9 nevű fehérje blokkolásán alapul. Ez a fehérje a máj koleszterin-anyagcseréjében játszik szerepet.

A két klinikai próbán vizsgált új hatóanyagot, az evolocumabot az amerikai Amgen laboratórium fejlesztette. Az első tesztet csaknem kétezer résztvevővel végezték, átlagéletkoruk 60 év volt. A placebót kapó csoporttal összehasonlítva az új szer 63-75 százalékkal csökkentette az LDL-koleszterin szintjét.

A második klinikai tesztet 307 olyan résztvevővel végezték, akiknek magas volt az LDL-szintje, ám nem szedhettek sztatint. Átlagéletkoruk 62 év volt. Közülük az evolocumabbal kezelt csoportnak 53-56 százalékkal csökkent az LDL-szintje, szemben az ezetimibe hatóanyagú koleszterincsökkentőt szedő csoporttal, ahol 37-39 százalékos mérséklődést értek el. Az utóbbi gyógyszer a vékonybélben fejti ki hatását.

Jennifer Robinson, az Iowai Egyetem kutatója, az első teszt vezetője szerint az evolocumab hatásosnak bizonyult, és sem májproblémák, sem izomfájdalmak nem jelentkeztek a szedése során.

Az orvosok azonban arról is bizonyítékokat szeretnének kapni, hogy az új szer - a koleszterinszint csökkentése mellett - mérsékli a szívrohamok számát, a sztatinok esetében ezt ugyanis már sokszor alátámasztották. Az evolocumabról is folynak már ilyen kutatások, ám az Amgen az LDL-csökkentő hatása miatt még ebben az évben kéri a szer hatósági engedélyezését - mondta el a társaság képviselője.

A sztatinokkal szemben hátrányai is vannak az új szernek. Mivel fehérjéről van szó, előállítása igen költséges lehet. Nem tablettaként kell szedni, hanem injekció formájában kell beadni kéthetente vagy havonta. A betegek egy tollszerű készülékkel maguknak is beadhatják a gyógyszert, amelynek lehetséges áráról a fejlesztők nem nyilatkoztak.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×