eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kenyeres Istvánt választották a fővárosi levéltár élére

Kenyeres István eddigi szakmai főigazgató-helyettes lesz a fővárosi levéltár vezetője, erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Kenyeres István május 16-tól öt éven át vezetheti Budapest Főváros Levéltárát.

A posztra decemberben írtak ki pályázatot, amelyre egyedül Kenyeres István jelentkezett. A szakmai bizottság, amelyben helyet kapott mások mellett Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Tyekvicska Árpád, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltár igazgatója, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke is - egyhangúlag támogatta a jelöltet.

A közgyűlési határozat szerint a szakmai bizottság tagjai úgy vélték: Kenyeres István személyében biztosított a folytonosság; nemcsak a szakmai kérdésekkel van tisztában, hanem az üzemeltetés, intézményvezetés, szervezeti struktúra kialakításával is. Személye - mint a levéltárosi, történészi hagyományok egyik legjobb követője - garancia arra, hogy a levéltárosi szakmai területek mellett a történészi hagyományok is folytatódnak, továbbá, hogy a hagyományos levéltári munkát, a kutató történészséget a modern informatika felhasználásával fejleszti tovább.

Kenyeres István 1972. június 26-án született Budapesten. Érettségi után egy évig a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa volt, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem és levéltáros szakon szerzett diplomát. Már egyetemi évei alatt is dolgozott a fővárosi levéltárban, ahol később főosztályvezető lett, 2006 óta pedig tudományos-szakmai főigazgató-helyettesként tevékenykedik.

Tagja vagy vezetője több szakmai munkabizottságnak. 2007-2008-ban vezetője volt a levéltári adatbázisokat felmérő testületnek, 2008-tól vezetője a közös levéltári adatbázis projektnek.

Kenyeres István több levéltár-tudományi cikk szerzője, emellett nemzetközi konferenciákon is tartott németül és angolul előadásokat. 1999-től rendszeresen végzett bécsi levéltári kutatásokat, több ösztöndíjat - így a Habsburg Történeti Intézet és az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíját - is elnyerte.

Jelenlegi tudományos kutatása a 16-18. századi magyarországi Habsburg kamarai és pénzügyigazgatás általános kérdésköreinek vizsgálatára, valamint a késő középkori és újkori Buda és Pest történetére vonatkozó források feltárására irányulnak - olvasható a pályázatához csatolt szakmai önéletrajzban.

Kenyeres István részt vesz az egyetemi oktatásban, 1994-től alapító szerkesztője, 1999-től pedig főszerkesztője a Fons (Forráskutatás és Történeti Segédtanulmányok) című történettudományi folyóiratnak. 2011-től a Magyar Történelmi Társulat igazgató választmányának tagja, 2012-től a Nemzeti Kulturális Alap közgyűjteményi kollégiumának vezetője.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×