eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyomor bypass után nagyobb lehet az alkoholbetegség kockázata

Az Egyesült Államokban leggyakoribb elhízás elleni műtéti eljárás, a gyomor bypass után a pácienseknél jelentősen megemelkedett az alkoholbetegség kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kutatásban.

A gyomorelkerülő műtét során a sebész tulajdonképpen megváltoztatja az emésztőrendszer anatómiáját. A gyomor és a vékonybél egy részének kiiktatásával a táplálék a nyelőcsőből csak a gyomor felső részébe kerül, majd innen a vékonybél alsóbb szakaszába. Ez az útvonal korlátozza az ételek elfogyasztását és megemésztését is.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a beavatkozás miatt megváltozik a szervezetben az alkohol lebontási folyamata is. Ezt támasztja alá, hogy sok páciens arról számolt be, hogy jóval gyorsabban megérzi még a kevesebb alkohol hatását is, mint az operációt megelőzően.

Tanulmányukhoz mintegy 2 ezer embert követtek nyomon, akik valamennyien elhízásuk miatt estek át valamilyen típusú műtéten. Két évvel a beavatkozás után a bypass műtéten átesettek 11 százalékánál tapasztaltak alkoholproblémákat, ami 50 százalékkal volt magasabb, mint az operáció előtt. Ezzel szemben a gyomorgyűrűt kapott pácienseknél csak 5 százalék volt az arány, ami nagyjából megegyezett a műtét előtti gyakorisággal.

Wendy King és kutatócsoportja eredményeiről a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat online kiadásában számolt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×