eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Most már biztosan tudjuk, honnan származik a rizs

A rizs Kínából ered - állapították meg a növény genomjának vizsgálata alapján amerikai kutatók, akik több ezer évre visszamenően tudták nyomon követni a genetikai állományban bekövetkezett változásokat.

Az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint a meghonosított rizs mintegy kilenc ezer évvel ezelőtt bukkant fel először Kínában a Jangce folyó völgyében. Korábbi kutatások nyitva hagyták a kérdést, hogy a rizs eredete Kínába vagy Indiába nyúlik-e vissza.

A mostani tanulmányban a New York-i Egyetem, a St. Louis-i Washington Egyetem, a Stanford, valamint a Purdue Egyetem kutatói az ázsiai rizs (Oryza sativa) örökítő anyagát vizsgálták. Ez a gabona az egyik legősibb növényfaj, egyúttal az egyik legelterjedtebb haszonnövény is. A rizsfajták sokfélesége miatt a kutatók körében is vitatott volt a növény eredete.

A mostani tanulmányhoz a genetikusok újraelemezték a rizs evolúciós történetét, azaz filogenézisét az eddig megismert genetikai adatok alapján, melyek nyilvános kutatási adatbázisokban is elérhetők. Számítógépes algoritmusukkal arra a következtetésre jutottak, hogy a két alfaj (a japonica és az indica) őse ugyanaz.

Számításaik szerint a japonica és az indica alfaj körülbelül 3900 évvel ezelőtt vált el egymástól - idézte a tanulmányt a ScienceDaily című tudományos portál.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×