eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyelvével láthat a fegyveres bűnöző által megvakított rendőr - videóval

Különleges berendezés segítségével rövidesen visszakaphatja a látását az a rendőr, akit még nyáron vakított meg vadászpuskájával a hatóságok elől menekülő Raoul Moat. A BrainPort nevű készülék egy kamerából és egy különleges szemüvegből áll, amelyeket a nyelvre helyezett érzékelővel láttak el - számolt be a Daily Mail.

Raoul Moattól júliusban egész Nagy-Britannia rettegett. A férfit azért körözték, mert miután a börtönből szabadult, rálőtt ex-barátnőjére, és megölte annak új barátját. Másnap menekülés közben sebezte meg súlyosan az őt felismerő rendőrjárőrt.

Több száz, vadászpuskából kilőtt sörét csapódott David Rathband arcában, amikor a bujkálástól megtébolyodott Raoul Moat rálőtt.

Az Angliában hősként kezelt, 42 esztendős közrendőr úgy nyilatkozott: igen boldog, hogy részt vehet a brit védelmi misztérium kutatóprogramjában, amelyben a BrainPort nevű berendezést próbálják ki a pácienseken.

"Csodálatos érzés arra gondolnom, hogy újra láthatom a feleségemet és a gyermekeimet" - mondta Rathband.

A berendezés egy kamerából és egy különleges szemüvegből áll, amelyeket a nyelvre helyezett érzékelővel láttak el. Az érzékelő a kamerán keresztül jeleket küld az agynak, áthidalva a felhasználó sérült látóidegeit. Egy idő után a páciens megtanulja, miként "láthatja" a körvonalakat.

A BrainPort korábban Craig Lundberg őrvezetőnek adta vissza a normális életvitelét. Lundberget Irakban vakította meg egy gránát, és ő volt az első brit, aki kipróbálhatta a berendezést. Mára már olvasni is tud, segítség nélkül közlekedik és felismeri az emberi alakokat.


David Rathband kijelentette, hogy mindenképpen szeretne visszatérni a hivatásához. "Izgalommal, de megfontoltan építettem fel magamban a reményt. Azt mondták, fel tudom majd ismerni a tárgyakat. Úgy gondoltam, a mostaninál így csak jobb lehet a helyzetem" - közölte a sérült rendőr.

A korábban kidobóemberként dolgozó háromgyermekes Raoul Moatot júliusban engedték ki a börtönből, ahol testi sértés miatt kellett eltöltenie négy és fél hónapot. Ezután kezdett egy hetes ámokfutásba. Végül öngyilkos lett.
Akkor a BBC videofelvételt is közölt az eseményekről.

{{keretes_cim}}

Britek tízezrei fejezték ki rokonszenvüket az interneten Moat iránt, aki után Angliában évek óta nem látott embervadászat zajlott. Tizennégy város összesen több mint kétszáz fegyveres rendőre és kommandósa üldözte egy héten át, a levegőből a légierő földi célpontok azonosítására kialakított harci repülőgépei kutatták a nyomát. A kifogásolt R.I.P. Raoul Moat You Legend (Nyugodj békében Raoul Moat, legenda vagy) című Facebook-oldalra 38 ezren iratkoztak fel és számos támogató üzenetet jegyeztek be: "Igazi legenda vagy, le a rendőrséggel, a sajtóval és a kormánnyal!" vagy "Moat inkább meghalt katonaként, mintsem gyávaként éljen tovább". Az oldalt végül eltávolították a Facebookról, bár a portál üzemeltetői tagadták, hogy ők szüntették meg. "Társadalmunk mélységesen beteg, ha egy kisebbség, bármilyen elenyésző is, hősként tekinthet egy brutális gyilkosra" - írta akkor a Daily Mail. (forrás: hvg.hu)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×