eur:
389.14
usd:
361.8
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Visszahoznák a gyógyászatba az LSD-t és a varázsgombát

Svájci orvosok szerint vissza kellene hozni a gyógyászatba a varázsgombát és az LSD-t. A kutatók úgy vélik: a pszichedelikus drogok megfelelő körültekintés mellett hatékonyan alkalmazhatók a depresszió, a szorongás vagy a krónikus fájdalom kezelésére.

A svájci orvosok egy tekintélyes szaklapban közölték tanulmányukat, és azt javasolják, hogy újra vezessék be a pszichoaktív drogok használatát a gyógyításba. Úgy vélik, hogy az LSD, a ketamin és a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin hatékonyan és megfelelő körültekintés mellett mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom, vagy a súlyos szorongás kezelésére.

Ezeket az anyagokat sokáig használták pszichiátriai kezelésekben, de az utóbbi néhány évtizedben szinte minden pszichoaktív drog ilyen jellegű alkalmazását beszüntették, vagy erősen korlátozták.

A svájci orvosok azt mondják: megfelelő ellenőrzés mellett, alacsony dózisokban ezek a szerek a hozzájuk kapcsolódó előítéletek ellenére hasznosak lehetnek az orvoslásban.

A drogoknak az agy receptoraira és neurotranszmittereire gyakorolt hatását pszichoterápiával egészítenék ki, és ez sokat segítene a betegeknek kimozdulni a súlyos depresszió vagy szorongás állapotából.

Egy amerikai kutatás szerint sürgősen ki kell találni egy új megoldást a népbetegségnek számító depresszió hatékony kezelésére, ugyanis egyre többen vannak, akiknek a szervezete nem reagál a szerotonin újrafelvételének gátlása elvén működő antidepresszánsokra. Magyarországon lassan a felnőtt magyar lakosság egyötöde depressziós. A stressz leginkább a 40-69 éves férfiak között szedi áldozatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×