eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Különleges kincseket találtak Luxorban

III. Amenhotep fáraó szobrát, valamint a híres Hatsepszut királynő mellszobrát tárták fel egyiptomi régészek Luxorban.

III. Amenhotep a XVIII. dinasztia kilencedik fáraója volt, aki apja, IV. Tothmesz Kr.e. 1411-ben bekövetkezett halála után került a trónra. Harmincnyolc éven át tartó uralkodása alatt birodalmában béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra, s olyan monumentális építkezések folytak, mint a luxori vagy a karnaki templomegyüttes. Nevét még évszázadokon át a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe - olvasható az Archaeologica című hírportálon.

Hatsepszut királynő a XVIII. dinasztia ötödik fáraója, aki Kr.e. 1479. és 1458. között uralkodott, I. Thotmesz lánya volt. Féltestvére és egyben férje, II. Thotmesz halála után először régensként uralkodott mostohafia, a még gyermek III. Thotmesz helyett, majd magához ragadta a hatalmat.

"A háromméteres Amenhotep-szobor szinte teljesen ép, csupán az orra és egyik foga sérült meg kissé" - jelentette be Musztafa el-Waziri ásatásvezető, aki szerint a luxori feltárások folytatása további értékes leletekkel kecsegtet.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×