eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tudjuk, pontosan mikor pusztul el a Föld - és hogyan lehet megakadályozni

Pontosan kiszámolták a kutatók, mikor és hogyan pusztul el a Föld. A jó hír, hogy erre még legalább 7,6 milliárd évig nem kerül sor. A rossz hír pedig az, hogy az élet ennél sokkal hamarabb megszűnik bolygónkon.

A Nap lassan vörös óriássá nő, amely kijjebb löki a Földet az űrbe - ám nem elég messzire. A bolygónk "zátonyra fut" a Nap külső atmoszféráján, majd fokozatosan belesüllyed forró sírjába.

"A Nap vonzása elég erős marad ahhoz, hogy visszahúzza, és foglyul ejtse a Földet, amely végül elpárolog" - magyarázza a folyamatot Robert Smith, a Sussexi Egyetem csillagásza.

A korábbi jóslatok mind azt feltételezték, hogy a Föld el tudja kerülni ezt a sorsot, és nem zuhan bele a Napba - még akkor sem, ha az eléri a vörös óriás fázist.

A jó hír, hogy a Föld pusztulásáig még van 7,6 milliárd év. A rossz viszont az, hogy az élet a Földön már korábban megszűnik.

Addig ugyanis már csak egymilliárd év van hátra, amíg a lassan növekvő Nap "elforralja" a földi óceánok vizét, s ezáltal a bolygót lakhatatlan parázzsá változtatja - hangsúlyozta a csillagász.

Az egymilliárd év ugyan soknak tűnhet, de csak akkor, ha nem számoljuk, hogy a valóságban az élet mindössze 3,7 milliárd évig létezik majd a Földön a legújabb becslések szerint.

Van azonban remény arra, hogy az utódjaink megmeneküljenek - állítja határozottan Robert Smith, emlékeztetve a Kaliforniai Egyetem legfrissebb kutatására. Eszerint ahhoz, hogy kikerüljünk a vörös óriássá növekvő Nap hatóköréből, elég lenne, ha néhány ezer évente sikerülne megszelídíteni egy-egy aszteroidát, és úgy irányítani, hogy "oldalba lökje" a Földet, amely így lassan magasabb keringési pályára állna.

"Ez úgy hangzik, mint egy sci-fi film forgatókönyve, de a szükséges technológiát a következő évszázadokban sikerülhet kifejleszteni" - állítja a csillagász.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×