eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rákot okozhatnak a multivitaminok

Egy amerikai kutatás szerint a multivitaminok nagy mennyiségben való fogyasztása növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban megállapították: a napi egy tablettánál több multivitamint magukhoz vevőknél 32 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a prosztatarák előrehaladott formája azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak ilyen készítményt.

A majdnem 300 ezer férfi adatainak elemzése során kiderült az is, hogy a halálos prosztatarák előfordulása kétszer nagyobb az első csoportban.

Az összefüggés azoknál a férfiaknál volt a legerősebb, akik szelént, béta-karotint és cinket is szedtek, és a családjukban korábban már előfordult prosztatarák.

A korai és korlátozott mértékben kialakult daganatok esetében nem találtak kapcsolatot a betegség és a multivitaminok szedése között.

Sok a bizonytalanság

Az ok egyelőre a kutatók számára is rejtély, mivel a multivitaminok rengeteg összetevőt tartalmaznak, így nehéz megtalálni a gondot okozó hatásmechnizmust.

A képet árnyalja, hogy számos kutatás szerint a C és az E vitaminhoz hasonló antioxidánsok védelmet nyújtanak a daganatos betegségekkel szemben, míg más eredmények szerint az A és E vitamin, valamint a béta-karotin inkább csökkenti a várható élettartamot, ahelyett hogy növelné.

Biztosat mondani egyelőre senki sem tud, hiszen nem ismert, hogy az antioxidánsok milyen szintje okozza az esetleges pozitív hatást, ráadásul ez minden emberben más lehet.

Éppen ezért Liz Baker, a brit rákkutató központ munkatársa azt tanácsolja, hogy inkább a vitaminok természetes forrásai felé forduljunk, együnk rostokban gazdag ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt, és kevesebb vörös húst.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×