eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Aszpirinnel megelőzhető a bélrák?

Egy brit kutatás szerint aki minden nap elfogyaszt egy aszpirint, az megelőzheti a bélrák kialakulását. Hosszabb távon azonban nem alkalmazható az aszpirin, ugyanis gyomorproblémákat okozhat.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai úgy vélik, ehhez a készítményből napi 300 milligrammnyit kell bevinni a szervezetbe.

A kúrát ajánlásuk szerint öt éven át kell folytatni. Hosszabb távon azonban nem alkalmazható az aszpirin, ugyanis gyomorproblémákat okozhat.

Nagy-Britanniában évente csaknem 35 ezer embernél diagnosztizálják a betegséget, és csaknem 16 ezren halnak meg a bélrák következtében.

A kutatók olyan emberek adatait tekintették át - összesen 7500 páciensét -, akik a '70-es és a '80-as években öt-hét éven keresztül rendszeresen szedtek aszpirint.

Betegútjukat 20 éven át követték nyomon. Kiderült, hogy a társadalom többi részéhez képest alacsonyabb arányban alakult ki náluk a vastagbéldaganat.

A kutatók megállapították, hogy akik öt éven át, napi 300 milligramm aszpirint fogyasztottak - ez egy tablettának felel meg - azoknál 74 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát a terápiát követő 10-15 évben.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×