eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bolygóközi internethálózaton dolgozik a világháló atyja

Budapesten járt az Internet atyjának is nevezett Vint Cerf, aki jelenleg a Google alelnöke, hivatalosan pedig a keresőcég Internet-prédikátora.

Az idén 64 éves Vint Cerf a hatvanas évek végén Bob Kahnnnal dolgozta ki az úgynevezett TCP-IP hálózati kommunikációs eljárást, amelyen ma is alapul az internet forgalma.

Cerf erre az időszakra újságírók előtt így emlékezett: 1969-ben a hálózatot négy számítógép alkotta.

"Végzős diákként én írtam azt a programot, amellyel az egyetemünk gépe erre a hálózatra csatlakozott. Ez a számítógép most egy múzeumban van, és sokak szerint nekem is ott a helyem" - mondta.

Vint Cerf elmondta, hogy a szerény kezdetekhez képest az internet ma több mint egymilliárd felhasználót szolgál ki, és néha őt magát is meglepi, hogy mi mindenre használják a hálózatot.

"Rendkívül csodálkozom néha, mi minden bukkan fel az Interneten. Például hűtőszekrény, vagy olyan digitális képkeret, amely ha kell, naponta frissít a megjelenő képet" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kezdeti időszak komoly állami támogatásai nélkül is fenntartható-e a fejlődés üteme, Cerf ezt válaszolta: "Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy az üzleti érdekek még gyorsabb fejlődést hoznak majd, mint annak idején a hidegháborús évek állami támogatása. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az akkori állami támogatás nélkül semmi nem lett volna az egészből, hiszen semmiféle üzleti modell nem létezett, aminek alapján kereskedelmi vállalkozásban kiépülhetett volna az infrastruktúra".

Vint Cerf jelenlegi Google-os állása mellett a bolygóközi internethálózat elméleti hátterét dolgozza ki az amerikai űrkutatási hivatal tudósaival együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×