eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szentpétervár, 2018. június 15.A marokkói Aziz Bouhaddouz (j2) öngólt fejel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Marokkó – Irán mérkőzésen Szentpéterváron 2018. június 15-én. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: Georgi Licovszki

Újabb rekord dőlt meg a foci-vébén, de ez nem dicsőség

Még összesen sem volt annyi öngól foci-vébén, mint most. Több más elsőség is született.

Véget értek a küzdelmek az A- és a B-csoportban, a hétfői négy mérkőzés közül egyik sem hozta a várt kimenetelt. Ettől még az a négy csapat jutott tovább, amelyet előzetesen is tippelt szinte mindenki. (Az oroszok és az uruguayiak már eleve továbbjutóként léptek tegnap pályára.)

A legtöbb öngól

Az uruguayi válogatott 3-0-ra megverte a rendező ország csapatát, a kapus, Fernando Muslera kapott gól nélkül ünnepelte a századik válogatott mérkőzését. Mi több: az uruguayi válogatott tavaly november óta nem kapott gólt.

Az első gólt Luis Suárez lőtte szabadrúgásból, a tornán a második, vb-pályafutása során a hetedik góljánál tart, ez utóbbival megközelítette legeredményesebb honfitársát, az 1950-ben és 1954-ben sikeres Óscar Miguezt. Az oroszországi tornán ez volt a hatodik szabadrúgás-gól már eddig több esett, mint 2014-ben összesen.

Gyenyisz Cserisev öngólja a hatodik öngól volt a tornán, ez rekordbeállítás, ennyi eddig csak az 1998-as tornán volt, természetesen az egész tornát tekintve.

A harmadik gólt elérő Edinson Cavani a harmadik világbajnokságán szerzett gólt, erre korábban csak Luis Suárez volt képes a Celeste játékosai közül.

Szamara, 2018. június 25.
Az orosz Gyenyisz Cserisev (j) és az uruguayi Sebastian Coates az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Uruguay-Oroszország mérkőzésen a Szamara Arénában 2018. június 25-én. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Az orosz Gyenyisz Cserisev (j) és az uruguayi Sebastian Coates az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Uruguay-Oroszország mérkőzésen a Szamara Arénában.
(MTI/AP/Gregorio Borgia)

Az oroszok meg sem közelítették az első két mérkőzésen nyújtott játékukat, ráadásul az első félidőben tíz emberre fogyatkoztak a vb-újonc Igor Szmolnyikov kiállítása miatt. Uruguay a vb-történelmében ötödször lett csoportgyőztes (1930, 1950, 1954, 2010). Az előző négy alkalommal mindig legalább az elődöntőig jutott. Az oroszoké 1982 óta az első európai csapat, amelyik rendezőként nem lett csoportgyőztes.

A harmadik szaúdi vb-győzelem

Szaúd-Arábia 2-1-re legyőzte Egyiptomot. A szaúdiak vb-történelmük során mindössze a harmadik győzelmüket aratták, az előző kettő dátuma egyaránt 1994, sőt az egyiké június 25., akárcsak a mostanié. Ugyancsak arab nyelvű válogatott ellen a szaúdiak még soha nem kaptak ki, 1994-ben 2-1-re legyőzték Marokkót, 2006-ban döntetlent játszottak Tunéziával. Most legyűrték Egyiptomot.

Volgográd, 2018. június 25.
Esszam El-Hadarj egyiptomi kapus az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportja harmadik fordulójának Szaúd-Arábia - Egyiptom mérkőzése előtt Volgográdban 2018. június 25-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Esszam El-Hadarj egyiptomi kapus az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportja harmadik fordulójának Szaúd-Arábia - Egyiptom mérkőzése előtt Volgográdban. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Az egyiptomiak vb-újonc kapusa, Esszam el-Hadari a 46. évében járva a vb-történelem legidősebb szereplője lett. Az első félidőben büntetőt védett, aztán a szaúdiak kaptak még egyet, azt már nem tudta hárítani. Vb-újonc kapusként 1966 óta a perui Ramon Quiroga (1978), az amerikai Tony Meola (1994), az izlandi Hannes Thor Halldorsson (2014) védett büntetőt.

Az egyiptomiak két szerzett góllal zárták a tornát, mindkettőt Mohamed Szalah lőtte.

A szaúdiak az első góljukat az első félidő hosszabbításának hatodik percében, a második, s egyben győztes találatukat a 95. percben érték el. A FIFA statisztikái 1966 óta hitelesek e tárgyban, a szaúdiak egyenlítő gólja a legkésőbbi gól, amelyet valaha első félidőben szereztek.

Videóbírós büntetők

A B csoportban Portugália 1-1-es döntetlent játszott Iránnal. Mindkét csapat lőhetett egy büntetőt, amelyet a VAR-nak köszönhetett, Cristiano Ronaldo kihagyta, az iráni Anszarifard berúgta. (A portugálok gólját az első félidőben Eicardo Quaresma lőtte.)

Szaranszk, 2018. június 25.
Ali Beiranvand iráni kapus kivédi a portugál Cristiano Ronaldo 11-esét az Irán – Portugália mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának harmadik fordulójában Szaranszkban 2018. június 25-én. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Ronaldonak most nem sikerült: Ali Beiranvand iráni kapus kivédte a 11-esét (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A paraguayi játékvezető, Enrique Cáceres még egy kulcsszituációban videózott, de Cristiano Ronaldo könyöklése miatt csak sárga lapot, s nem pirosat adott.

Ronaldo így maradt négy gólon, Harry Kane megelőzi őt eggyel.

A portugálok a 2016-os Eb és a 2018-as vb hat csoportmérkőzése közül csupán egyet, a Marokkó ellenit nyerték meg, azt is csak 1-0-ra.

Az irániak az egyenlítés után megszerezhették volna a győztes góljukat a 94. percben, de Mehdi Taremi jó helyzetből az oldalhálóba lőtt. Miután a portugálok nem tudtak nyerni, lecsúsztak a csoportelsőségről, s így az uruguayiakkal játszanak majd szombaton a legjobb nyolc közé jutásért.

Megmentett veretlenség

A spanyolok csoportelsők lettek, de aligha büszkék rá. A már csak becsületből játszó, a harmadik forduló előtt biztos kieső marokkóiak kétszer vezettek, másodjára Iago Aspas a 90. percben egyenlített ki a 91. percben. (A játékvezető először nem adta meg lest vélve, majd a videózás után felülbírálta önmagát.)

Aspas tízszer állt be eddig csereként a spanyol válogatottba, s tíz gólnak volt szerzőként vagy előkészítőként a részese.

Ezzel a spanyolok megmentették a 2016-os Európa-bajnokság óta tartó veretlenségüket.

Fernando Hierro együttese a legjobb nyolc közé jutásért a házigazda orosz válogatott ellen játszik majd. A La Roja 1982 (!) óta először nem nyerte meg az utolsó világbajnoki csoportmérkőzését.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×