eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Xabi Alonso vezetőedző (b) és Lukas Hradecky, a Bayer Leverkusen játékosa a labdarúgócsapat sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 15-én. A német Bayer Leverkusen másnap a magyar bajnok Ferencváros ellen lép pályára az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A német futball fejet hajt Xabi Alonso alkotása előtt: a Bayern elsők között gratulált a Bayernek

A Leverkusen behozhatatlan előnnyel vezeti a Bundesligát, először szerezte meg az aranyérmet – öt fordulóval a bajnokság vége előtt.

A százhúsz éves klub valóban történelmet írt a német labdarúgás történetében. Az 1904. július 1-én a a Bayer gyógyszergyár által Leverkusen városában alapított egyesület fennállása óta első bajnoki címét szerezte a Bundesligában, amelynek 1979 óta tagja. Noha a szezon még nem ért véget, előnye behozhatatlan és egyidejűleg olyan tetemes, ami rendkívülinek számít a Bundesliga történetében. Mint ahogy az is, hogy Xabi Alonso csapata veretlenül hódította el a bajnoki címet.

Noha a rendkívüli diadalt magyarázó igazán részletes elemzések még hátra vannak, abban senki sem kételkedik, hogy a történelmi bajnoki cím megszerzésében oroszlánrésze van a gyógyszergyári csapat edzőjének. A spanyol Xabi Alonso játékosként a spanyol válogatottban és a legtekintélyesebb klubokban. köztük a real Madridban, a Liverpoolban és pályafutása végén a Bayern Münchenben sikert sikerre halmozott. A Bayer Leverkusen irányítását 2022 októberében vette át, és azóta szinte töretlen volt az együttes szárnyalása.

Nem véletlen, hogy a német labdarúgás vezetői a sikert méltatva Alonso remekművéről beszélnek. Így "szívből jövő" jókívánságait fejezte ki a 42 éves edzőnek Bernd Neuendorf. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke úgy értékelte, hogy a Xabi Alonso irányításával a Leverkusen "magával ragadó, mesteri" futballt játszott. Kiemelte, hogy a gyógyszergyáriak egyetlen mérkőzést sem vesztettek. Semmi kétséget nem hagytak afelől, hogy őket illeti a bajnoki cím – tette hozzá a DFB vezetője,

A nyolcvanszoros válogatott, utolsó játékos éveit a Leverkusen színeiben töltő Rudi Voller úgy értékelte, hogy bajnoki cím a rendkívül előrelátó, intelligens és szenvedélyes munka eredménye. "Tudatában vagyok annak, hogy az első bajnoki cím mit jelent az egyesület számára" – jelentette ki Völler, aki szó szerint hihetetlennek nevezte az egyenletes teljesítmény és az eremény közötti összhangot.

Soha nem szerettem, hogy a Leverkusent gyakran "lúzernek" nevezték, de ez ma már történelem, és joggal – tette hozzá.

Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya immár a júniusi németország Európa-bajnokság esélyeit latolgatta Bayer Leverkusen sikere kapcsán. "Azt várom a csapat válogatottjaitól, hogy ezt a lendületet őrizzák meg az Eb-re is" – hangsúlyozta Nagelsmann, aki gratulált játékosoknak, az edzői stábnak ls az egész klubnak az első és"abszolút megérdemelt " bajnoki címhez.

A rendkívüli sikerhez ugyanakkor gratulált a legnagyobb rivális, a "trónjáról" tizenegy év után letaszított letaszított Bayern Müncne elnöke. Herbert Hainer szerint

a Leverkusen megérdemelte a bajnoki címet, ami jutalom a kiemelkedő szezonért és a nagyszerű futballért.

A Bayern célja ugyanakkor, hogy a győztesnek járó "salátástál" visszakerüljön Münchenbe. "Nem adjuk fel" - tette hozzá a trónfosztott klub első számű vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×