eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Jude Bellingham, a Real Madrid angol középpályása az Aranylabda átadási ünnepségére érkezik a párizsi Chatelet Színházba 2023. október 30-án. Az év legjobb labdarúgójának díját a France Football francia szaklap hagyományos évenkénti választásának alapján ítélik oda.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

2023 ősze a La Ligában: a Girona fantasztikus, de a Real Madrid is történelmi félidényt zár

A két ünnep között pihen a La Liga, január első hetének közepén rendezik a következő bajnoki fordulót. A mezőny egy fordulónyira van a félévtől, azt még lejátssza január 2-3-4-én, utána következik egy tíznapos szünet a kupaforduló és a Szuperkupa miatt. Az eddigi bajnoki szakasz több meglepetést is tartogatott, de a legnagyobb a Girona tündöklése.

A bajnokságot a Real Madrid vezeti, de csak jobb gólkülönbséggel előzi meg katalán vetélytársát. Nem a Barcelonát, hanem a Gironát! A címvédő Barça csak a negyedik helyen áll, azonos pontszámmal a harmadik Atléticóval. Az 1-2. és a 3-4. között jelentős a különbség, hét pont. A jövő hétközi fordulóban, január 3-án, a Girona az Atléticót fogadja majd, az lesz a forduló rangadója.

A Míchel Sánchez által dirigált Girona szenzációs menetelést produkált, egyetlen vereségét a Real Madrid ellen szenvedte el. A Barcelona idegenbeli legyőzése klubtörténeti bravúr volt, mint ahogyan az az egész őszi menetelés is. Tavaly a 18. forduló után a tizenegyedik helyen állt újoncként a csapat a La Ligában, mindössze 21 ponttal, nem kevesebb, mint 23 pontos hátrányban a ráadásul egy mérkőzéssel kevesebb játszott Barcelona mögött.

2023 őszén kiváló volt a hazai mérlege is a korábbiakhoz képest, de még inkább szembetűnő, hogy idegenben milyen bátran és eredményesen szerepel. A legutóbbi hét mérkőzését megnyerte vendégként, ha esetleg a következőt is megnyeri az Almeria otthonában, olyan mutatóig jut, amelyet korábban csak a Madrid és a Barcelona ért el a spanyol élvonalban.

Az utóbbi hetek nagyszerű eredményeiben az egyik főszereplő az ukrán Artyom Dovbik, aki hat gólt is szerzett november eleje óta a bajnokságban. Nála többet, a legerősebb öt európai bajnokságot figyelembe véve, csupán Harry Kane, Kylian Mbappé és Borja Mayoral szerzett!

A Real Madrid nagyon nehéz féléven van túl, a gondokhoz képest nagyszerű eredménnyel. Tavaly 42 ponttal állt 18 bajnoki mérkőzés után, most annál hárommal többet szerzett. Pedig temérdek gonddal kellett, elsősorban a sérülések miatt szembe néznie Carlo Ancelottinak. Tavasszal a Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, Camavinga – Valverde, Tchouaméni, Kroos – Rodrygo, Benzema, Vinícius Júnior tizenegy játszotta a legtöbb játékpercet.

Idén ősszel pedig a Kepa – Carvajal, Rüdiger, Alaba, Mendy – Valverde, Tchouaméni, Kroos – Rodrygo, Bellingham, Joselu gárda. S még közülük is Tchouaméni két hónapon keresztül harcképtelen volt, Alaba pedig decemberben szenvedett, még az Eb-szereplését is veszélybe sodró sérülést. Benzema távozott, Courtois és Éder Militao egyetlen percet sem tudott játszani, Vinícius Júnior szeptember 23. óta mindössze két bajnokit tudott játszani.

A mindennek dacára nagyszerű szereplésben nagy érdeme van a védelemnek, mindössze 11 gólt kapott. Korábbi fényes történetében mindössze háromszor fordult elő, hogy nem is 18, hanem 17 forduló után ilyen kevés góllal állt: 1961 (10) és 1971 (11) őszén. Ha valaki azt mondja Ancelottinak, amikor Courtois után Éder Militao is kidőlt a nyáron, hogy a Madrid utóbbi fél évszázadának legjobb mutatóját produkálja majd a védelem, lehet, hogy kineveti.

S akkor még ott van a Viníciust pótló Rodrygo, aki november eleje óta hat gólt is szerzett, s főleg Jude Bellingham, aki vezeti a spanyol góllövőlistát, 16 bajnoki mérkőzésen 13 gólt szerezve. (Melléjük tett még négyet a BL-ben is…).

A harmadik helyen álló Atléticóban Antoine Griezmann (11 bajnoki, 5 BL-gól) és Álvaro Morata (9+5) eredményessége. A csapat hazai bajnoki mérlege félelmetes, a január 8-i, Barcelona elleni 0-1 óta nem veszített pályaválasztóként a La Ligában. Mivel a legközelebbi hazai bajnoki dátuma 2024. január 28., biztos, hogy ez a sorozat hosszabb lesz 365 napnál. Egy idénynyi, 19 hazai bajnoki meccséből 18-t megnyert, csak a Getafe úszta meg vereség nélkül. Diego Simeone csapata hét ponttal áll jobban, mint az előző idény azonos szakaszában.

A Barcelona ellenben hat ponttal kevesebbet gyűjtött, kikapott a Real Madridtól és a Gironától is pályaválasztóként. Nem a Camp Nouban, hiszen az átépítés miatt az Olimpiai Stadionban rendezi a hazai meccseit. November 12. óta öt bajnoki meccsből csak kettőt nyert meg. Marc-André ter Stegen azóta hiányzik, azóta megsérült Gavi, Marcos Alonso, Iñigo Martínez és Pedri is.

A hazai mérleg így is „majdnem” tökéletes, csupa győzelem, kivéve a Real Madrid és a Girona elleni mérkőzéseket, a két rangadót. Az idegenbeli „fura”: a csapat veretlen maradt idegenben a La Ligában 2023 őszén, de a nyolc mérkőzéséből csak hármat nyert meg, öt döntetlen mellett. Fontos lesz javítani ezen a mérlegen tavasszal a bajnoki címért vívott (nagy hátrányból indított) csatában, mert az összes rangadóját idegenben játssza majd. A döntetlenek pedig, ezeken a meccseken, biztosan nem lesznek elegendőek…

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×