eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megszólalt Milák Kristóf: "engem az tesz naggyá, ami borzasztóvá is, a hozzáállásom"

Vallomások sokaságát tette az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó egy szponzori podcastadásban. Komoly tervei vannak a párizsi olimpiára. "A kritikákat nagyon szeretem. Vágyok arra, hogy tudjam, mi legyen az, ami engem jobbá tesz" - mondta.

Hosszú interjút adott a Pályán Kívül szponzori podcastcsatornának Milák Kristóf olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a hétvégén zárult világbajnokság előtt szünetet kért, motivációs nehézségekről számot adva.

"Jelenleg megpróbálok minden felelősséggel járó dolgot kizárni az életemből, és csak szeretném megélni a pillanatokat, a felfedezés hajt. Untat és feszélyez az egy helyben ülés. Szeretnék egy kicsit magamra koncentrálni, és élvezni azokat a dolgokat, amik érdekelnek, például a gasztronómia" - fogalmazott a sportoló, akinek tehát, miután fiatalon pályája csúcsára ért, pihenésre, lelki töltődésre lett szüksége.

Milák Kristófra most felszökött 4-5 plusz kiló, de "szemetet" nem eszik, nem is szereti. A tűzön sütött izraeli ételek és a zöldség nagyon megfogta korábban.

Nem volt egyszerű számára, hogy 17 évesen a köztudatban forgott a neve, nem is tudta kezelni.

"Gondolkodásban megmaradtam gyereknek a mai napig, de fel kellett nőnöm hamar,

mindenki be akart találni valamivel, amihez általában semmi kedvem nem volt.

A 25. interjú után már kicsit fáradt voltam. Egy idő után csak az lett fontos, hogy a nagy lefedettségű médiumoknak nyilatkozzam, ezáltal ezzel kevesebb dolgom lett" - magyarázta az élsportolói lét árnyoldalait a kezdetek kezdetéről, 6 évvel ezelőttről Milák.

"Engem az visz előre, hogy nehezen kezelhető vagyok.

Adott pillanatokban bezárkózó, makacs, céltudatos, előre tekintő, maximalista a hozzáállásom, ami valahogy ad egy biztonságérzetet. Így tudom kívül hagyni a problémákat.

Engem az tesz naggyá, ami borzasztóvá is, a hozzáállásom" - fogalmazott.

A mentális elfáradása 2021-ben kezdődött.

Úgy érzi, 3-4-5 olimpiai aranyérem még benne van a pályafutásában - most 23 éves.

"Nem azért vagyok jó úszó, mert a kevéssel is megelégedtem" - fogalmazott. "Tökösnek kell lenni." Azt ugyanakkor jelezte, hogy fő számában, a 200 m pillangónál az olimpián nem lesz preferencia a világcsúcs, az arany viszont igen, illetve hogy az olimpián "a mennyiséget próbálja kiúszni". Igaz, nem ígér semmit, "csak" céljai, elképzelései vannak.

Nagyon hiányzik neki, hogy élni hagyják.

Azoknak a véleményére ad, akiket szeret, tisztel és közel állnak hozzá, a többiekére nem.

"A kritikákat nagyon szeretem. Vágyok arra, hogy tudjam, mi legyen az, ami engem jobbá tesz."

Beszélt tanulmányi terveiről, eredetileg érettségi után már nem akart tanulni, de végül gazdálkodás és menedzsment szakra felvételizett. Keresték Amerikából, hogy tanuljon és ússzon ott, de "engem nem tudtak megvenni, nehezen lettem volna egy fogaskerék a sok közül. Nehezen mentem volna kutyába. Nekem sokkal jobb lehetőségeim vannak itthon, mint külföldön, én ezt így éltem meg".

Szenvedélye az autók még, és a divat, ruhái rá vannak szabatva - általában. Négy karórát "tart".

Ha eljön az idő az életében - a húszas évei végén -, szeretne családot alapítani, több gyerekkel, "kettő a minimum".

Úszásoktatóként nem képzeli el magát.

A beszélgetés végén elejtett egy fél szót, amiből arra lehet következtetni, hogy már a "szünet után" van, tehát újrakezdte a felkészülést a következő feladatokra; ismert, az év elején vb lesz, egy év múlva pedig olimpia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×