eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kós Hubert: megéreztem, milyen nyerni, olimpiai bajnok akarok lenni

Tovább szeretné vinni a világbajnokságon szerzett lendületét Kós Hubert, aki Fukuokában 200 méteres hátúszásban nagy csatában győztes le amerikai riválisát. Arról is beszélt, hogy mennyit jelent neki edzője, Bob Bowman segítsége és az arizonai csapat. A világ- és Európa-bajnok úszót a budapesti reptéren kérdeztük.

Nagy meglepetésre világbajnok lett Kós Hubert a Japánban rendezett úszó-vb 200 méteres férfi hátúszószámában.

Hogy mi maradt meg az élményből, arról az úszó az InfoRádiónak azt mondta,

a boldogság.

"Meg tudtam verni a kétszeres olimpiai bajnok Ryan Murphyt ebben a számban. Tényleg nagyon-nagyon örülök annak, hogy ott lehettem. 8 hónapja hagytam el Magyarországot, most végre visszajöttem. Abban a 8 hónapban mindent megtettem a felkészülés során, hogy el tudjam érni ezt a szintet" - jelentette ki.

Szerinte "szinte mindenben" előrelépett az elmúlt fél évben, ez jelentős részben Bob Bowmannek köszönhető, aki nem csak Michael Phelps edzője, de jelenleg is edz olimpiai és világbajnokokat - utóbbiak közé tartozik most már Kós Hubert is.

"Egy olyan szakember ő, aki ott volt minden egyes világversenyen, Phelpsszel megnyert mindent, világrekordok sorát döntötték meg. Neki köszönhetem, hogy

sokkal jobb lett a kidelfinezésem, ez fontos része volt annak, hogy Ryan Murphyt meg tudtam verni, mert ő a fordulóknál nagyon erős.

Tudtam vele tartani a lépést ott is."

Hogy mikor fordult meg a fejében először, hogy 200 méteren világbajnok lehet, arra azt mondta, volt egy westmonti verseny, amelyen megúszta a világ idei legjobb idejét.

"Leültünk a Bobbal beszélgetni, és megkérdeztem tőle, hogy mire lát több esélyt az olimpián, Léon Marchand legyőzésére 200 méter vegyesen vagy Ryan Murphy megelőzésére 200 méter háton.

Amerikába eredetileg úgy mentem ki, hogy Léont akartam megverni. Soha az életemben nem gondoltam arra, hogy Murphy verhető. Úgyhogy a következő három hónapban, Westmont után, erre feküdtünk rá és sikerült."

Az utolsó 50 métere szenzációs volt, ezért adódik a kérdés, hogy tartalékolt-e rá a táv első felében.

"Valóban tudok még gyorsulni az első 50-en, illetve 100-on. Bob nagyon örült, hogy nyerni tudtam, büszke volt rám - nem sokszor mond ilyet -, de másnap már közölte, ha jobb időt akarok úszni, akkor a táv első felét jobban meg kell dolgozni. Ezen is fogunk majd javítani."

De mi lesz a 200 vegyessel?

"Ez még ki fog derülni. A 200 hát stabil számom lett, szerintem itthon nem fogják ketten megdönteni ezt az időt" - utalt arra, hogy az olimpiára a legjobb két időeredménnyel rendelkező magyar úszó mehet. "Arra szeretném a legtöbb energiát tenni, de nem fogom elengedni a vegyest sem" - tette hozzá.

Az arizonai edzőközpont, ahol Kós Hubert készül, igazi "taposómalom". Amikor kikerült, még csak Léon Marchand-t ismerte, de a következő hónapokban mindenki mást is megismert, és az a kép alakult ki benne, hogy ez egy fantasztikus csapat, imádja, hogy ott lehet, a vb-arany után is mindenki írt neki, gratulált.

Augusztus 15-éig Budapesten van, az eredeti tervek szerint edzenie sem kell addig, de ez még "lehet, hogy meg fog változni".

Ősszel jön a rövidpályás szezon az év végéig, ami helyett viszont az amerikai egyetemi bajnokság lesz fókuszban, a részletekről pedig Bob Bowman dönt.

Kós Hubert kijelenti: olimpiai bajnok akar lenni, most tett is felé egy nagy lépést. "Megéreztem, hogy milyen nyerni, remélem, hogy tovább tudjuk vinni ezt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×