eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Sós Csaba: Kós Hubert teljesítménye a példa arra, hogy világszínvonalú utánpótlásedzőink vannak

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint Michael Phelps egykori edzője, Bob Bowman is elismerően beszélt a 20 éves, vb-aranyérmes magyar sportoló nevelőedzőjének munkájáról. Kiderült az is, hogy a legjobbak közül többen is kihagyják a bukaresti rövid pályás Eb-t, néhányan pedig még nem döntöttek a részvételükről.

Körülbelül 20 tagú magyar úszócsapat indulhat a decemberi, bukaresti rövid pályás Európa-bajnokságon. A legjobbak közül különféle okokból többen is kihagyják a kontinensviadalt, néhányan pedig még nem döntöttek a részvételükről. A keretbe eddig az olimpiai A-szintesek, a junior Európa-bajnokok, illetve a Sós Csaba szövetségi kapitány által kitűzött kvalifikációs szintet (azaz a 2021-es rövid pályás Eb 8. helyezettjeinek idejét) teljesítők kerülhettek be.

A nagy hiányzók közül Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid a bukaresti Eb-t közvetlenül megelőző madeirai világkupára készülnek, míg Sárkány Zalán, Sebestyén Dalma és Mihályvári-Farkas Viktória inkább a nagymedencés versenyeket favorizálják. Kapás Boglárka még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a rövid pályás kontinensbajnokságon. Az is előfordulhat, hogy Virth Balázs tanítványa csak néhány napot tölt majd Bukarestben, mégpedig akkor, amikor a női 400 méteres vegyes úszás futamait rendezik.

Sós Csaba elmondta az InfoRádiónak, hogy ugyancsak kérdéses a szintén Virth Balázs csapatában úszó Zombori Gábor Eb-szereplése. Meglehetősen sűrű a program az év végén, ugyanis a rövid pályás Eb-t követő héten a nemzetközi szövetség által is elismert versenyt rendeznek Magyarországon, amely

hivatalos viadal lesz, azaz teljesíteni lehet az olimpiai A-szintet.

Kapás Boglárka és Zombori Gábor sem úszta még meg a párizsi induláshoz szükséges szintidőt, így ezt szem előtt tartva választják ki, milyen versenyeken indulnak.

A szövetségi kapitány kiemelte: a rövid pályás versenyek nagyon speciálisak. Számos olyan úszó van, akik a rövid pályás ranglistákon előkelő helyeket foglalnak el, a nagymedencés versenyeken és rangsorokban viszont nem lehet velük komolyan számolni. Hozzátette: a nemzetközi mezőnyben van jó néhány fordulóspecialista is, akik nagy előny birtokában állhatnak rajtkőre rövid pályán. A szakvezető szerint

az ilyen versenyeken elért sikerek, eredmények nem tükrözik azokat az erőviszonyokat, amelyeket az 50 méteres medencében láthatunk.

Sós Csaba elmondása szerint a nyári, fukuokai vb-n 200 méter háton aranyérmet nyert Kós Hubert jelenleg abban a fázisban van, amikor „örül ha az edzésről hazaérve eléri az ágyat, és ha aztán felkel, talán marad még annyi ereje, hogy meg tud ebédelni vagy vacsorázni”. Kőkeményen dolgozik, de nemcsak ő, hanem Bob Bowman egész csapata, amellyel a 20 éves magyar készül. A kapitány szerint „nincs ebben semmi meglepő”, ugyanezt teszik más versenyzők is szerte a világon. Mint fogalmazott, Bowman kezei alatt világbajnokok, a legnagyobb klasszisok edzenek, így Kós Hubert egy „topműhelyben” tréningezhet.

A magyar úszás nagy reménységéről, egy feltörekvő tehetségről van szó, aki a Japánban rendezett vb-n berobbant, az olimpia azonban egy más műfaj speciális körülményekkel. Éppen az ötkarikás játékok különleges hangulata miatt vannak sokakban kérdőjelek Kós Hubert párizsi szereplésével, esélyeivel kapcsolatban. Sós Csaba ugyanakkor megjegyezte: a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps egykori edzője, Bob Bowman nem udvariasságból szokta azt mondani, hogy Kós Hubert nagyszerű alapokat kapott Magyarovits Zoltántól, így kiváló állapotban került hozzá az ifjú magyar titán. A szövetségi kapitány szerint ez az elismerés is bizonyíték arra, hogy

a magyar utánpótlásedzők világszínvonalú munkát végeznek.

„Azért 4-5 hónap alatt nem lehet valakiből világbajnokot csinálni úgy, hogy ha az mondjuk épp az égből hullik. Ennek komoly alapja van. Kós Hubert fel van készülve bármilyen mennyiségű és minőségű munkára” – magyarázta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×