eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szilveszter Csollany aus Ungarn gewinnt am 28.11.98 beim DTB-Pokal der Turner in der Stuttgarter Schleyer-Halle mit 9.750 Punkten das Finale an den Ringen.      (Photo by Harry Melchert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Harry Melchert/picture alliance/Getty Images)

Magyar Zoltán: Csollány Szilveszterben olyan őserő volt, mint kevesekben

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Bár inkább futballozni akart, édesanyja és edzője meggyőzték a folytatásról. 1986-ban a fővárosba költözött, 1990-ben pedig első alkalommal állhatott fel a dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Mindent elért a pályafutása során: az atlantai ötkarikás ezüst után négy évvel később, Sydneyben olimpiai bajnok lett gyűrűn. De volt világbajnok 2002-ben, Európa-bajnok 1998-ban.

Csollány Szilveszter halála az egyetemes sport hatalmas vesztesége - mondta megkeresésünkre Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke.

"Nekem Csollány Szilveszter keresztfüggése marad meg. Az egész gyakorlat itt van előttem, rengetegszer láttam. Ahogy a keresztfüggésre megemelte kicsit a fejét és huncut, szinte mosolygós, magabiztos tekintete volt, az beleégett a lelkembe."

Csollány Szilveszter mindig szókimondó volt, 1993-ban el is tiltották a válogatottól. Ekkor az Egyesült Államokba ment edzősködni, de később visszatért. Erre így emlékezett a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán: "akkor a Magyar Torna Szövetség elnökségi tagja voltam, többedmagammal felkértük a válogatott edzőjét, hogy menjen ki hozzá, tárgyaljon vele, hogy folytassa. Visszatért, összeszedte magát és olimpiai bajnok lett."

Magyar Zoltán arról is beszélt, hogy Csollány Szilveszter a gyűrű specialistája volt. "Olyan őserő volt benne, amilyen kevesekben" - jelentette ki.

Csollány Szilveszter koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején.

"Végig reménykedtünk, hogy a szilárd szervezete valamilyen úton-módon le fogja győzni a betegséget, mint ahogy az életben majdnem mindent legyőzött. Borzasztó, mert elveszítettünk egy olimpiai bajnokot, a testvérünket, az egyetemes sport egyik legnagyobb alakját" – mondta Magyar Zoltán.

Csollány Szilvesztert a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×