eur:
394.8
usd:
371.25
bux:
65745.42
2024. április 16. kedd Csongor
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője érkezik a Forma 1-es Magyar Nagydíjra a mogyoródi Hungaroringen 2021. július 29-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Felbőgnek a motorok: kezdődik a Forma–1-es hétvége a Hungaroringen

A világbajnoki pontversenyt vezető Max Verstappen készen áll arra, hogy a brit futamon elszenvedett bukása után a péntektől vasárnapig tartó Forma-1-es Magyar Nagydíjon ismét felvegye a harcot a címvédő, hétszeres világbajnok, századik futamgyőzelmére hajtó Lewis Hamiltonnal.

A vb-pontverseny első és második helyezettje két hete Silverstone-ban az első kanyarban ütközött, ebből pedig a 23 éves holland pilóta jött ki rosszul: autója óriási sebességgel hagyta el a pályát és csapódott a gumifalba. Verstappen egyedül szállt ki az autójából és ment el a mentőig, de láthatóan szédült, koordinációs gondjai adódtak, a pályán kivizsgálták, majd kórházba vitték. Innen még aznap este kiengedték, miután mindent rendben találtak nála.

A Red Bull versenyzője a riválisát okolta az ütközésért, a később a futamot megnyerő címvédőre kirótt tíz másodperces büntetés pedig szerinte nem volt igazságos. Hozzátette, Hamilton győzelmi ünneplését tiszteletlennek és sportszerűtlennek tartja, hiszen ő a vele való ütközés következtében került kórházba.

"Ezen a héten egy 24 órás szimulációs versenyt teljesítettem, ami jó teszt volt, hogy megnézzem, hogyan viselkedik a testem akkor, ha hosszasan ugyanabban a pozícióban kell ülnöm – nyilatkozott a mogyoródi versenyhétvége előtt Verstappen, akinek korábbi, 33 pontos előnye nyolcra olvadt. – Jól érzem magam, pozitív érzésekkel várom a hétvégét. Készen állok."

A silverstone-i eset kapcsán megjegyezte, a média hatalmas feneket kerített az ügynek, amivel ő nem kíván a továbbiakban foglalkozni.

"Tudom, mi történt, mert ott voltam az autóban és éreztem, miként ért véget a versenyem. Már csak arra koncentrálok, hogy megint mi legyünk a legjobbak és ott maradjunk a pontverseny élén" – mondta Verstappen, de csapata felülvizsgálatot kér a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) az angliai esetet illetően. Az FIA meghallgatja és megnézi a Red Bull által összegyűjtött új bizonyítékokat, az osztrák istállónál pedig abban bíznak, hogy a szervezet további büntetést szab ki a brit címvédőre.

"Meglátásunk szerint a tíz másodperc túl enyhe volt" – fogalmazott a német RTL csatornának Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója, aki szerint egy boxutca-áthajtásos büntetést vagy akár egyfutamos eltiltást is megérdemelne Hamilton.

"Mindenkinek megvan a véleménye a Silverstone-ban történtekről, de a legfontosabb, hogy Max jól van. Soha nem kellemes látvány, ha egy autó balesetet szenved, különösen ilyen nagy sebességnél, így örülünk, hogy sérülés nélkül megúszta az incidenst" – nyilatkozott diplomatikusan Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

A hétszeres világbajnok, címvédő Hamilton a Brit Nagydíj óta feltűnően kerülte az újságírókat, csak az alapítványával kapcsolatban szólalt meg a silverstone-i hétvégét követően. A nyolc mogyoródi sikerével rekorder 36 éves brit a Hungaroringen jubilálhat, ugyanis eddigi 276 futamán 99 alkalommal nyert és az első pilóta lehet a sorozat történetében, aki eléri a századik győzelmet.

A viadalon a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan karszalagos rendszer lesz, ezeket a jegy és a védettségi igazolvány felmutatásával előre át kell venni a kijelölt pontokon: Budapest belvárosában az Akvárium Klubban, vagy Fóton az M3-as autópálya mellett az Auchan parkolójában. (A közlekedési változásokról itt olvashat!)

A versenyhétvége pénteken 10.05-kor a magyar szempontból legérdekesebb sorozat, a Forma-3-asok szabadedzésével indul: a spanyol Campos Racing színeiben szereplő Tóth László eddig két helyszínen ült autóba, hat futamból a legjobb helyezése a 19. volt, így a fő célja az lehet, hogy hazai pályán bekerüljön a legjobb 15-be.

A 70 körös Forma–1-es Magyar Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol, a Forma–3-n kívül még a Porsche Szuperkupa és a W Series mezőnye is rajthoz áll Mogyoródon.

A hétvége részletes programja

Péntek

  • 10.05: Forma–3 szabadedzés
  • 11.30: Forma–1 1. szabadedzés
  • 12.55: W Series szabadedzés
  • 13.50: Forma–3 időmérő
  • 15.00: Forma–1 2. szabadedzés
  • 16.30: W Series időmérő
  • 17.25: Porsche Mobil 1 Supercup szabadedzés

Szombat

  • 10.35: Forma–3 1. verseny
  • 12.00: Forma–1 3. szabadedzés
  • 13.55: Porsche Mobil 1 Supercup időmérő
  • 15.00: Forma–1 időmérő
  • 16.30: W Series verseny
  • 17.55: Forma–3 2. verseny

Vasárnap

  • 10.45: Forma–3 3. verseny
  • 12.10: Porsche Mobil 1 Supercup verseny
  • 15.00: Forma–1 Magyar Nagydíj
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunkat pedig itt érhető el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×