eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A FIA által 2020. július 19-én közreadott képen versenyautók sorakoznak a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának időmérő edzésén a mogyoródi pályán, a Hungaroringen július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/FIA/F1

F1 – Roskadozhatnak a lelátók a Magyar Nagydíjon

A Hamilton-Verstappen versengés alaposan megnövelte az érdeklődést a száguldó cirkusz idei versenyéve iránt.

Jól halad a jegyeladás a péntektől vasárnapig tartó Forma-1-es Magyar Nagydíjra, melynek győztese és dobogósai idén is a Herendi porcelángyár által készített trófeákat vehetik át.

Az eseményt megelőző, a mogyoródi aszfaltcsík célegyenesében tartott hétfői sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a legfontosabb, hogy a tavalyi zárt kapus rendezés után ismét lehetnek nézők, ráadásul a jegyeladás az utóbbi egy hétben alaposan felpörgött.

"A silverstone-i Hamilton-Verstappen affér érezhetően növelte a jegyvásárlási kedvet, az elővételben eladott jegyek hetven százalékát azonban külföldi szurkolók vették meg. Remélem, a hazai drukkerek a rajtig javítanak még az arányon" - fogalmazott Gyulay.

Kiemelte, a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan a Forma-1-es futamon is karszalagos rendszer lesz, ezeket a jegy és a védettségi igazolvány felmutatásával előre át kell venni a kijelölt pontokon: Budapest belvárosában az Akvárium Klubban, vagy Fóton az M3-as autópálya mellett az Auchan parkolójában.

"A pilóták itt is teljesen külön buborékban lesznek, így a megszokott programok közül a csütörtöki autogramosztás és a vasárnapi ünneplés is elmarad. Legutóbb 2019-ben voltak nézők a lelátókon, amelyeken mintegy 40 ezer helyet kellett kicsit felújítani" - mondta a sportvezető, aki jelezte: a tervek szerint a 2022-es futam után kerül sor a ring átfogó felújítására, mely alkalmával a nézőterek megújítása mellett a főépületet teljesen lebontják majd, hogy egy új, a mostani kor kihívásainak megfelelő paddock épüljön.

"Kicsit most olyan a helyzet, mintha minden évben egy labdarúgó BL-döntőt kellene rendeznünk a régi MTK pályán úgy, hogy ez a közvetítésben ne látszódjon" - mondta Gyulay Zsolt.

Hozzátette, mintegy 40 ezer jegyet értékesítettek eddig, ezzel a 2016-os futam számait már túlszárnyalták. Elsősorban Hollandiából, Ausztriából, Németországból és Olaszországból mutatkozik nagy érdeklődés a verseny iránt.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója elmondta, a viadal díjazottjainak járó serlegek hat hónapos elkészítési idejét komoly tervezőmunka előzte meg: ezúttal is sok látványterv készült, ezekből választották ki azt, amelyet aztán megformáltak.

"A trófeán megjelenő három szín közül a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt fejezi ki. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén is mi lehetünk a Magyar Nagydíj díjszállító partnerei" - tette hozzá Simon.

Az évekkel ezelőtti történetet felelevenítve - mely szerint amikor a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel kilenc próbálkozás után végre nyerni tudott Magyarországon, majd egy fémtrófeát kapott a Herendi helyett, követelte a "megszokott" díjat - a vezérigazgató kiemelte, a német versenyzőt Herendi-családtagnak fogadták, mert ennél jobb reklámot nem igazán kaphatott volna a cég.

A kérdésre, miszerint a nyolcszoros mogyoródi győztes Lewis Hamilton megszokott, kupafeldobós ünneplése során szokott-e izgulni, viccesen megjegyezte: "a pénztártól való távozás után örülünk, ha törik a porcelán".

A Hungaroring a koronavírus-járvány alatt mutatott hősies helytállásukért ezer belépőt ajánlott fel az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak. Ennek kapcsán Csató Gábor főigazgató elmondta, a kollégái között minden évben presztízs a Magyar Nagydíjon dolgozni, így nagy öröm volt számukra, hogy közülük most többen kikapcsolódásként látogathatnak ki a versenyhétvégére. Megjegyezte, a nemzetközi szövetség minden évben elismeri a magyar mentősök felkészültségét, nekik pedig céljuk, hogy idén is megmutassák szakmaiságukat és profi kompetenciájukat.

A 36. Forma-1-es Rolex Magyar Nagydíj programja pénteken 10.05-kor a Forma-3-asok szabadedzésével indul és vasárnap 15 órakor a 70 körös Forma-1-es versennyel zárul.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×