eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György

BL-döntő előtt: Tuchel négy mérkőzés óta veretlen Guardiolával szemben

A Manchester City és a Chelsea vívja ma este Portóban a labdarúgó Bajnokok Ligája 2020–2021-es idényének döntőjét. A helyszín Porto.

A BL-történelem harmadik „tiszta angol” döntőjét játsszák, körülbelül 16-17 000 néző előtt. Az eredeti helyszínnek Isztambult jelölte ki az UEFA, de a török város a koronavírus-járvány miatt, ahogyan 2020-ban, úgy idén sem tudott rendezni. Alternatívaként felvetődött – tekintettel a két angol csapatra – London, a Wembley, de az UEFA nem tudott megállapodni az FA képviselőivel, akiknek megkötötte a kezét a helyi egészségügyi szabályozás. (Az Európai Labdarúgó-szövetség csak a Wembley-t fogadta volna el angliai helyszínként, noha Birmingham, az Aston Villa stadionja is jelentkezett.)

Így Portóba ment (már csütörtökön…) a két csapat, s ez az aktuális brit karanténszabályok miatt okoz némi gondot Gareth Southgate kapitánynak az Eb-felkészülést tekintve. De, persze, ma este még csak a Bajnokok Ligája, a világ klubfutballjának legtekintélyesebb serlege a tét.

A Manchester City még soha nem nyerte el ezt a trófeát, sőt, még döntőt sem játszott, ellentétben a 2012-ben győztes Chelsea-vel.

Nemzetközi sikert 1970-ben ért csak el, amikor a lengyel Górnik Zabrze bécsi legyőzésével megnyerte az akkori második számú kupasorozatot, a Kupagyőztesek Európa-kupáját. Természetesen a csapat menedzserének, Pep Guardiolának a BL-múltja sokkal fényesebb, a Barcelonával játékosként 1992-ben, edzőként 2009-ben és 2011-ben is megnyerte a serleget. A katalán edző a mostani idényben két trófeát (a Premier League-ét és a Ligakupáét) már megnyert tavasszal a Cityvel, a harmadik lehetne a királykategória serlege. Eddig mindössze egy sorozatban nem győzött a City azok közül, amelyekben részt vett 2021 tavaszán: az FA-kupában, amelynek elődöntőjében éppen a Chelsea győzte le.

Guardiola tíz trófeát nyert 2016-os érkezése óta a Manchester Cityvel, kétszer annyit, mint a klub történetének második legsikeresebb edzője, az 1965 és 1971 között a csapat élén álló Joe Mercer. A katalán edző 73,38 százalékos győzelmi mutatónál tart (293 mérkőzésből…), ami egészen elképesztő eredmény, az elmúlt száz évben a Cityt az élvonalban dirigáló edzők közül még a hatvan százalékot sem ért el senki más, Roberto Mancini és Manuel Pellegrini járt közel hozzá.

Thomas Tuchel mérlege sem rossz az elmúlt fél évben a Chelsea élén (62 százalék), ráadásul a döntő előtt különösen figyelemre méltó, hogy a német edzőnek kifejezetten jó a mérlege az elmúlt időszakban katalán riválisával szemben. 2013-ban meccseltek egymás ellen először, az első két alkalommal Guardiola simán nyert, de a két csapat, a Bayern München és a Mainz nem volt egy súlycsoportban. Még a harmadikat is Pep nyerte, a nagy formában játszó Thomas Müller és Robert Lewandowski segítségével (Bayern–Dortmund 5-1), de azóta, a legutóbbi négy alkalommal Tuchel veretlen maradt, két döntetlen után idén tavasszal, már a Chelsea élén a Manchester Cityvel szemben, nyerni tudott.

Érdekes, hogy az első, április 17-i 1-0-s FA-kupa-elődöntős győzelem után Tuchel még további taktikai változtatásokat eszközölt, azok is hozzájárultak ahhoz, hogy a Chelsea idegenben, az Etihad Stadionban nyert 2-1-re – de minden másként alakulhatott volna, ha Agüero nem szórakozza el a tizenegyesét.

Bajnokok Ligája-döntő, Porto, 21.00 (M4 Sport).

Várható összeállítások. Manchester City: Éderson – Walker, Stones, Dias, Joao Cancelo – Fernandinho, Gündogan – De Bruyne, Mahrez, Bernardo Silva – Foden. Chelsea: Mendy – Azpilicueta, Rüdiger, Thiago Silva, Christensen, Chilwell – Kante, Jorginho – Pulisic, Mount – Werner.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×