INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

európai szuperliga

uefa

büntetés

aleksander ceferin

szuperliga

Athén, 2016. szeptember 14.Aleksander Ceferin, a Szlovén Labdarúgó Szövetség elnöke sajtótájékoztatót tart, miután megválasztották az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökévé a szervezet tisztújító kongresszusán Athénban 2016. szeptember 14-én. Az UEFA Michel Platininak, a szervezet elnökének négyéves eltiltása miatt tartott ezen a napon elnökválasztást a görög fővárosban. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

Két évre kizárhatják a BL-ből a Szuperliga lázadóit

Infostart

Az Európai Labdarúgó Szövetség kemény szankciókat alkalmaz a szakadár klubokkal szemben – értesült az ESPN.

Szigorú büntetést készül kiszabni az UEFA azokra a futballklubokra, amelyek aláírták az Európai Szuperligáról szóló megállapodást, és azóta sem hátrált ki hivatalosan az elitligát életre hívó szervezetből – értesült több forrásból az ESPN. A maximális büntetés kétéves eltiltás lenne az európai kupasorozatoktól, tehát a Bajnokok Ligájától vagy az Európa-ligától.

Az UEFA tíz napja tárgyal a Szuperligához alapításkor csatlakozó 12 klub képviselőivel, és azzal érvel, hogy amelyik egyesület kinyilvánítja, hogy kiszáll a Szuperligából, az megússza kisebb büntetéssel. A kiszivárgó információk szerint hét klubbal született már megegyezés, tehát ők szakítanak a kezdeményezéssel:

  • Arsenal
  • Atletico Madrid
  • Chelsea
  • Liverpool
  • Manchester City
  • Manchester United
  • Tottenham Hotspur

Az Internazionale is közel áll a megegyezéshez, de még nem állapodtak meg a felek. A négy további klub – Barcelona, Real Madrid, Juventus, Milan – egyelőre kitart eredeti álláspontja mellett, és vállalja a következményeket. Ezzel pedig megsérti az UEFA-alapszabály 51. pontját, amely szerint a klubok nem hozhatnaklétre semmiféle szövetséget vagy szervezetet az UEFA engedélye nélkül.

A négy klub azzal érvel, hogy az általuk az UEFA-nak és a FIFA-nak benyújtott dokumentum éppen a szervezetekhez benyújtott engedélykérelem, amelyben a saját sorozatuk elismerését kérték, és nem akartak kilépni a FIFA vagy az UEFA kötelékéből. Ráadásul egy madridi bíróság döntése értelmében jogsértő lenne, ha az UEFA szankciókat alkalmazna tagklubok ellen. Jogi szakértők szerint ingoványos terepre lépni az európai szövetség, ha perre vinné az ügyet.

Más források azt jelezték, ha kilenc klub formálisan is kilépne az Európai Szuperliga kötelékéből, akkor a szerződés automatikusan megszűnne, az UEFA vélhetően ezért dolgozik azon, hogy még két klub vezetőit rábírja a kiszállásra.

"Világos a különbség az angol klubok és a hat másik között. Ők elsőként léptek ki, és elismerték, hogy hibáztak. Szerintem három csoportra osztható a 12 klub, a hat angol, az utánuk távozó másik három (Atletico Madrid, Milan, Inter), és a maradék lapos Föld-hívők, akik azt hiszik, a Szuperliga még létezik. Nagy a különbség ezek között, de mindenkit felelősségre fogunk vonni" – mondta Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke.

Azok a csapatok, amelyek kiléptek a szervezetből, várhatóan megússzák súlyos pénzbüntetéssel, a többiekre várhat az eltiltás.

A húszcsapatosra tervezett szuperligát hat angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City), három olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és három spanyol (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) klub hozta létre április 19-én.

Nyitókép: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018