INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

labdarúgás

szuperliga

horváth gábor

fifpro

Szuperliga: az UEFA és a FIFA sem tilthatja el a játékosokat a válogatottól

Szuperliga: az UEFA és a FIFA sem tilthatja el a játékosokat a válogatottól

Infostart

A játékosok vétlenek a labdarúgó Szuperliga miatt kirobbant botrányban, így nem érheti őket hátrány – mondta Horváth Gábor, a FIFPRO (Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szervezete) magyarországi tagszervezetének főtitkára.

Tovább tart a vita a vasárnap éjjel létrehozott Európai Szuperliga körül, a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szankciókat helyezett kilátásba, például felvetődött, hogy az érintett klubok játékosai már a nyári Európa-bajnokságon sem léphetnek pályára.

Horváth Gábor, a FIFPRO magyarországi tagszervezetének főtitkára szerint viszont egyik szervezet sem tilthatja meg, hogy bárki részt vegyen egy válogatott mérkőzésen, aki nem követett el fegyelmi vétséget. "A játékosok a munkáltatójuk utasításait hajtják végre. Ráadásul a labdarúgóknak semmilyen ráhatásuk nem volt az eseményekre" – mondta az Indexnek, és hozzátette, szankciót ráadásul csak egy elkövetett fegyelmi vétség esetén lehet kiszabni, előre nem.

A játékos legfeljebb kérheti a szerződése felbontását, de alapvetően a futballistának mint munkavállalónak ugyanúgy a munkáltatója utasítását kell követnie, mintha bármely más iparági munkaszerződésről lenne szó. A munkavállaló csak akkor tagadhatja meg az utasítás teljesítését, ha az jogellenes vagy bűncselekmény lenne. "Egy játékos nem tagadhatja meg a szereplést az adott mérkőzésen, ha azt a klubja elrendeli. A játékosok azt sem szabhatják meg, hogy a munkáltatójuk melyik bajnokságba vagy nemzetközi kupába nevez be" – mondta a főtitkár.

"A történelemben az újítók a legtöbbször nem voltak népszerűek, de nélkülük a világ kevésbé fejlődött volna. A Szuperliga életre hívása a mai sportban nem példa nélküli, az sem biztos, hogy alapvetően rossz, valószínűleg népszerű és profitábilis lenne, de az ellenérveket is meg lehet érteni, hogy mi lesz a jövedelmek arányos elosztásával, az egymás iránti szolidaritással, a versenysemlegesség elvével vagy a kisebb klubok védelmével" – vélekedett Horváth Gábor.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018