eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária
A gólszerző ferenvcárosi Böde Dániel (j) és csapattársa Davide Lanzafame (k) és Sigér Dávid a labdarúgó OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a mezőkövesdi városi stadionban 2018. augusztus 25-én. Mezőkövesd - Ferencváros 0-1.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

NB I-rajt: a Ferencvárosnál kötelező lehet az EL-csoportkör

Folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A magyar futballt övező helyzetről és a 2019-es várakozásokról, valamint a nemzetközi az átigazolási piacról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Tamás futballszakíró és Hajdú B. István, az M4 sporttévé kommentátora.

Tizenöt forduló vár a labdarúgó NB I csapataira a szombaton induló tavaszi szezonban. Az élcsapatokat tekintve fontos változás, hogy a Mol Vidinek nincsenek már nemzetközi kötelezettségei - ismert, az Európa-ligában játszott csoportmérkőzéseket, és kis híján továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba -, így a bajnoki címvédő minden erejét a bajnoki cím megvédésére fordíthatja.

"A bajnoki címért versengő csapatok nagyjából azonos mérkőzésszámmal kalkulálhatnak, a Magyar Kupában is szinte mindenki áll" - említette az InfoRádió Aréna című műsorában Hajdú B. István, az M4 sporttelevízió kommentátora.

Hajdú B. azt valószínűsíti, hogy

a 12 csapat között tavasszal már nem igazán lesz "langyos" mérkőzés, valaki - a Ferencváros és a Mol Vidi - a bajnoki címért, valaki az EL-szereplésért, valaki a kiesés ellen küzd.

"A bajnoki címért folyó küzdelem nagyon éles lesz, hiszen egészen más a Bajnokok Ligájában kezdeni a selejtezősorozatot, és onnan átpottyanni az Európa-ligába, mint az Európa-ligában kezdeni. Arról nem is beszélve, hogy a Ferencváros őszi edzőváltása éppen amiatt volt, mert egy, a nemzetközi kupában eredményes Ferencvárost szerettek volna látni; a Vidi pedig eléggé eredményesen játszott európai porondon az ősz folyamán, és ezt nyilván szeretné megismételni" - elemezgetetett a kommentátor.

Hajdú B. István szerint a téli átigazolások is arra irányultak mindkét élcsapatnál, hogy a bajnokság utáni rövid felkészülést követően hogyan lehet megkezdeni a nemzetközi szereplést.

Dénes Tamás szerint

a Vidi EL-szereplése felértékelte a magyar bajnoki címet.

"Teljesen világos, hogy mindkét együttes nemzetközi kupaszereplésre vágyik, célja, hogy állandó főtáblás szereplő legyen, de nagyon fontos, hogy a BL-selejtező ad egy pótvizsga-lehetőséget" - mutatott rá. Ismert, a Vidi, miután elbukta az AEK Athén elleni BL-rájátszását, az EL főtábláján folytathatta a szereplést.

Szerinte is nyilvánvaló, hogy a Ferencváros és a Vidi kiemelkedik a magyar mezőnyből, de úgy látja, a Fradi 5 pontos előnye a téli szünetben eléggé soknak tűnik.

"Ha a két csapat még hátra lévő, egymás elleni mérkőzését nem nyeri meg a Vidi, nagy bajba kerül" - mondta. Aki tehát azért szorít, hogy izgalmas legyen a bajnokság, ezen a mérkőzésen a Vidinek kell drukkolnia.

"Ha most hétvégén a Vidi nyerni tudna, a Honvéd pedig megverné a Ferencvárost, 2 pontra csökkenne a különbség, és olyan lesz, mintha újrakezdődne a bajnokság a két csapat számára"

- tette hozzá Dénes Tamás.

Emlékszik: amikor 2011-ben - Mezey György irányításával - története során először bajnoki címet nyert a Videoton, akkor az Üllői úton 5-0-ra nyert, "tehát van a két csapat közti mérkőzéseknek presztízstörténete".

Úgy látja,

a Ferencvárosnál vélhetően "kötelezővé tették" minimum az Európa-liga csoportkörébe jutást.

Átigazolások: csordogáltak az események

A nemzetközi átigazolási piacra áttérve Dénes Tamás úgy fogalmazott: egy, a korábbiaknál szerényebb időszakon vagyunk túl, "az összérték nem sokkal volt több, mint a fele az előző évinek". Abban nincs különbség, hogy

a Premier League-ben költötték a legtöbbet a csapatok, az viszont talán meglepő, hogy az olasz liga volt a második ezen a listán.

"A spanyolok most alig költöttek, a legdrágább vétel 17 millió euró volt" - világított rá. A téli átigazolási csúcs így is megdőlt két országban: Olaszországban Piatekért fizettek téli rekordot Milánóban, Franciaországban pedig a PSG nyúlt a mélyen a zsebébe Paredesért.

Hajdú B. István úgy érzi, egyetlen átigazolásra sem kellett felkapni a fejünket, inkább az lepi meg, hogy

egy olyan szintű csapat, mint a PSG, nem gondoskodik egy minőségi helyettesről akkor, amikor Neymar hosszú időre kidől.

"Csordogált minden, nem volt az átigazolások száma olyan kevés" - főzte hozzá a kommentátor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 21:02
×
×
×
×