eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Facebook

Vége a téli átigazolásoknak: itt vannak az új rekorderek

Nem feltétlenül fogjuk az európai elitbajnokságok immár magunk mögött hagyott 2019 téli átigazolási hónapját a szenzációk januárjaként rögzíteni, mégis, két ligában – az olaszban és a franciában – megdőlt az eddigi téli átigazolási rekord.

Az AC Milan szerződtette a Genoától a lengyel Krzysztof Piąteket, s ezzel rekordot írt: a Serie A-ban télen még nem fizettek ilyen sok pénzt, 35 millió eurót egy játékosért. Ugyanakkor az elmúlt évek átigazolási összegeit figyelme ez nem példátlan összeg, de arra jelzés, hogy inkább a szezon előtt költenek a klubok. (Pedig az UEFA eltörölte korábbi tiltását, így a téli szerzemények játszhatnak a nemzetközi kupákban, függetlenül attól, hogy ősszel egy másik klubbal már pályára léptek.)

A francia rekordot a Paris Saint-Germain (ki más?) döntötte meg, az argentin Leandro Paredes megvételével, a 47 millió euró a Ligue 1 téli csúcsa, de persze messze elmarad Neymar vagy éppen Kylian Mbappé korábbi vételi árától. Paredes nincs vele a klubnál az első háromban.

A mostani átigazolási időszakban a Premier League klubjai 196 millió eurót költöttek, ez a legtöbb az öt nagy bajnokságot tekintve.

Az összeg ugyanakkor messze elmarad az egy évvel korábbitól (477 millió euró). Csökkent a spanyol Lia Liga költése is (67,25 millió, 2018-ban: 277), a Bundesliga nagyjából az előző évi szinten maradt (2019: 72,27, 2018: 73), míg a Ligue 1 72,9 milliójának több mint fele Paredes megvételéből állt össze, és ez okozta, hogy a francia élvonal költése meghaladta a 2018 januárit (57). A legszembetűnőbb különbség az olasz bajnokságot tekintve van. A Serie A klubjai tavaly rekordot jelentően kevés pénzt költöttek a télen (28 millió euró, 2017: 94, 2016: 66), ellenben idén 147,2 millió eurót szántak erősítésekre. Ennél többet a Premier League-et nem számítva, csupán egyszer, tavaly a spanyol La Ligában (277 millió) fizettek ki.

Az öt nagy bajnokság klubjai 2019 januárjában 555,62 millió eurót áldoztak játékosvásárlásra, ez elmarad a 2017-es 655 milliótól és főleg a tavalyi 911 milliótól.

Ami a legdrágább mostani igazolásokat illeti, Angliában a Chelsea 64 millió eurót adott a Borussia Dortmundnak Pulisicért, de a játékos csak nyáron érkezik majd a Stamford Bridge-re. Meglepő, hogy a listán a második (Solanke, 21,2) és az ötödik (Mepham, 13,6) vétel is a Bournemouthé. A tragikus sorsú Emiliano Sala 17 millió eurós vételi ára – amelyet egyelőre kérdéses, hogy kifizet-e a Cardiff City a Nantes-nak – a negyedik legnagyobb összeg a Premier League téli igazolásainak listáján.

A Serie A-ban Piątek a rekorder, 35 millióval, de az AC Milan, amely valamennyi klub közül a legtöbbet költötte a télen, szinte ugyanennyit adott a brazil Paquetáért is.

A spanyoloknál a Real Madrid költötte a legnagyobb összeget egy játékosra, ez nem meglepő. Az már igen, hogy ez csak 17 millió euró és Brahim Diaz ért ennyit, aki a Manchester Citytől tért haza Spanyolországba. A Barcelona sok játékost vett, de nagyon olcsón, egyikük ára sem érte el a négymillió eurót.

A Bundesligában az RB Leipzig 19 millió euróval lett rekorder, ennyit fizetett az RB Salzburgnak a mali válogatott Amadou Haidarának. Részben talán befektetési céllal is, a nemzetközi sajtó egyöntetű véleménye, hogy a tehetséges középpályás előtt nagy jövő áll. A Dortmund legdrágább vétele a Boca Juniorstól szerződtetett Balerdi (15,5 millió euró), a Bayerné pedig a kanadai Vancouver Whitecapstől megszerzett Alphonso Davies (10 millió).

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×