eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Vidi FC játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában játszott Vidi FC - Malmö visszavágó mérkőzés végén a felcsúti Pancho Arénában 2018. augusztus 14-én. A Vidi FC gól nélküli döntetlennel őrizte meg az első mérkőzésen elért 1-1-es eredményt, így bejutott a selejtező negyedik, utolsó fordulójába.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Dénes Ferenc: a Vidi egészen más helyzetbe került az átigazolási piacon

A labdarúgó Európa Liga értéke nagyjából a 40 százaléka a Bajnokok Ligája szakmai értékének – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász.

Tíz nap múlva a fehérorosz BATE Boriszov ellen megkezdi az Európa Liga csoportmérkőzés-sorozatát a magyar bajnok MOL Vidi együttese. Magyarországon a sorozat presztízse – köszönhetően a székesfehérvári csapat sikerének – az egekben van – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a sportközgazdász. Dénes Ferenc szerint az európai közvélemény számára ez a második számú liga.

Az Európa Liga jobban menedzselt, mint elődje, az UEFA-kupa volt – hangsúlyozta a szakértő, aki kiemelte, hogy a sorozat a kisebb csapatok számára is biztosít játéklehetőséget. „Ez mindaddig igaz, amíg az európai futball át nem megy olyan amerikai típusú bajnoki rendszerbe, ahol van egy 'major league', európai vagy páneurópai bajnokság és annak különféle farmbajnokságai” – fogalmazott.

A sportközgazdász szerint ez Európa Liga értéke a Bajnokok Ligája 40 százalékának felel meg, ami a megszerzett pontokért járó pénzösszegeken is látszik. A sorozat presztízsét jól mutatja, hogy

a Vidi egészen más helyzetbe került az átigazolási piacon, miután biztosította helyét az Európa Ligában.

„Meg tudott szólítani olyan játékosokat, akiknek azt tudta mondani, hogy nemzetközi kupaszereplése van” – jegyezte meg. Ha egy csapat a Bajnokok Ligájában szerepel, még egy-két kategóriával feljebb jegyzett játékosokat tud megszólítani az átigazolási időszakban, és ez nem csupán pénz kérdése – tette hozzá Dénes Ferenc.

Megéri-e a pénzét Cristiano Ronaldo?

Nem meglepő, hogy továbbra is az angol futballcsapatok költik a legtöbb pénzt a játékosok igazolásánál, azt azonban figyelemreméltónak tartja a szakember, hogy az összeg jelentősen csökkent. Dénes Ferenc felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy „az olasz csapatok nagyon bevásároltak”. A csúcsot azok az európai labdarúgást meghatározó játékosok jelentették, akik most léptek a piacra.

Dénes Ferenc Cristiano Ronaldo csapatváltásáról elmondta: a Real Madrid újraépíti magát, és nem a portugál játékos köré akarja építeni a csapatot. Bár sokáig tartotta magát a feltételezés, hogy egykori csapatához, a Manchester Unitedhoz tér vissza, azonban José Murinho erről lebeszélte a vezetést. A szakértő szerint ez annak bizonyítéka, hogy a vezetőedző hosszú távon gondolkozik – ami nem jellemző rá –, hiszen

felmérte, hogy 2-3 év múlva jelentős veszteséget jelentene egy Cristiano Ronaldóhoz hasonló játékos sérülése, formavesztése vagy távozása.

A Juventusnál ezzel szemben építkezés van, a csapat erősíteni szeretné európai pozícióit. „A trófea hiányzik” – véli a szakértő, aki hozzátette: a márkaértékben és a potenciális piacok elérésében sem volt túl erős a klub. Dénes Ferenc szerint Cristiano Ronaldo megér 100 millió eurót, ha legalább ennyit tud hozni a csapatnak, és ez potenciálisan megvan benne. „A merchandising, a portéka jó, a nézettség jó, a televíziók jók, a márkaérték nő, meglátjuk, hogy egyébként a pályán mit tud nyújtani” – fogalmazott.

Teniszbotrány

Dénes Ferenc szerint „jól rávilágít a magyar sportrendszer működésének anomáliáira” a teniszvilágban kialakult botrány. A szakértő szerint a közösségi finanszírozásnak az utánpótlás-nevelésben lenne szerepe, hiszen később – ha tehetséges játékosról van szó – a versenyeken elért eredmények pénzben is megjelennek. A sportközgazdász meglepőnek tartja, hogy Babos Tímeának és Fucsovics Mártonnak közösségi pénzből támogatást nyújt a Magyar Tenisz Szövetség.

„Az a jó, ha a teniszező teniszezik, a szövetség meg vezeti a szövetséget”

– vélekedett Dénes Ferenc, aki hozzátette: a versenyzők nem a pénzt hiányolják, hanem a vezetőség, a szervezet és a sportág megújulását szorgalmazzák. „Szerintem akkor abba kell hagyni a teniszt, haza jönni, sportvezetőnek lenni, aztán újítsák meg a magyar teniszt” – mondta az Arénában a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×