eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
A Haladás második gólja a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Swietelsky Haladás mérkőzésen a mezőkövesdi stadionban 2018. április 7-én. A Haladás 2-1-re nyert.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Dénes Ferenc: fenntarthatatlan a hazai futball üzleti modellje

Alacsony a jegybevétel, kevés a néző és túl sok a közpénz - véli az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Dénes Ferenc szerint a teljes magyar labdarúgásnak kell vonzóvá válnia, egy-egy klub önmagában nem lehet üzletileg sikeres.

A magyar futball gazdasági állapota nem rossz, hiszen jó pár csapatunk nyereséges, ami közgazdasági szempontból a legfontosabb mutató - mondta Dénes Ferenc az első osztályú labdarúgó-bajnokság szombati rajtja előtt. A sportközgazdász szerint azonban üzleti szempontból ennyi a pozitívum.

"Nagy gond, hogy a hivatásos labdarúgás bevételszerkezete jelentősen eltér az európai fő trendektől,

elsősorban a szurkolóktól származó bevételek nagyon alacsonyak.

A másik probléma, hogy a szponzori és egyéb kereskedelmi bevételek között sok olyan van, amely kevéssé a futball üzleti teljesítményéhez kötött. Ez hosszú távon nem tartható fenn" - vélekedik a gazdasági szakember. Előrelépésnek azt tartaná, ha kiegyenesedne a bevételszerkezet, több lenne a jegybevétel, azaz

többen vennénk jegyet, és akár magasabb áron is, illetve valódi, tényleg üzleti hirdetők jelennének meg a futball környékén.

"Az sokat segítene, ha magyar klubok felkerülnének valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, és friss pénz kerülne a magyar labdarúgásba" - mondta Dénes Ferenc, aki a legnagyobb problémának azt látja, hogy a magyar labdarúgás középmezőnyét és a gyengébb csapatokat alapvetően

köztámogatásokból, közvetve vagy közvetlenül a központi költségvetésből, esetleg a helyi költségvetésből származó közpénzekből tartják fenn.

"Ezek a klubok nem is tudnak másban reménykedni, csak ebben. Persze jó marketinggel valamelyest lehetne javítani üzletileg, de egy-egy csapat nem tudja Münchhausen módjára a hajánál fogva kihúzni magát a gödörből, vagy az egész magyar labdarúgás lódul meg, az egész válik érdekessé, vonzóvá, vagy ha nem, akkor marad az, amit eddig láttunk: van egy-két csapat, amely nagyobb számban vonz be nézőket a stadionokba, a többiek pedig alacsony nézőszámmal pórbálnak elketyegni" - mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×