eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Haladás második gólja a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Swietelsky Haladás mérkőzésen a mezőkövesdi stadionban 2018. április 7-én. A Haladás 2-1-re nyert.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Dénes Ferenc: fenntarthatatlan a hazai futball üzleti modellje

Alacsony a jegybevétel, kevés a néző és túl sok a közpénz - véli az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Dénes Ferenc szerint a teljes magyar labdarúgásnak kell vonzóvá válnia, egy-egy klub önmagában nem lehet üzletileg sikeres.

A magyar futball gazdasági állapota nem rossz, hiszen jó pár csapatunk nyereséges, ami közgazdasági szempontból a legfontosabb mutató - mondta Dénes Ferenc az első osztályú labdarúgó-bajnokság szombati rajtja előtt. A sportközgazdász szerint azonban üzleti szempontból ennyi a pozitívum.

"Nagy gond, hogy a hivatásos labdarúgás bevételszerkezete jelentősen eltér az európai fő trendektől,

elsősorban a szurkolóktól származó bevételek nagyon alacsonyak.

A másik probléma, hogy a szponzori és egyéb kereskedelmi bevételek között sok olyan van, amely kevéssé a futball üzleti teljesítményéhez kötött. Ez hosszú távon nem tartható fenn" - vélekedik a gazdasági szakember. Előrelépésnek azt tartaná, ha kiegyenesedne a bevételszerkezet, több lenne a jegybevétel, azaz

többen vennénk jegyet, és akár magasabb áron is, illetve valódi, tényleg üzleti hirdetők jelennének meg a futball környékén.

"Az sokat segítene, ha magyar klubok felkerülnének valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, és friss pénz kerülne a magyar labdarúgásba" - mondta Dénes Ferenc, aki a legnagyobb problémának azt látja, hogy a magyar labdarúgás középmezőnyét és a gyengébb csapatokat alapvetően

köztámogatásokból, közvetve vagy közvetlenül a központi költségvetésből, esetleg a helyi költségvetésből származó közpénzekből tartják fenn.

"Ezek a klubok nem is tudnak másban reménykedni, csak ebben. Persze jó marketinggel valamelyest lehetne javítani üzletileg, de egy-egy csapat nem tudja Münchhausen módjára a hajánál fogva kihúzni magát a gödörből, vagy az egész magyar labdarúgás lódul meg, az egész válik érdekessé, vonzóvá, vagy ha nem, akkor marad az, amit eddig láttunk: van egy-két csapat, amely nagyobb számban vonz be nézőket a stadionokba, a többiek pedig alacsony nézőszámmal pórbálnak elketyegni" - mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×