eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szenzációs magyar szereplés: egy nap alatt öt arany és öt további érem a kajak-kenu vb-n

A duisburgi kajak-kenu világbajnokságon Medveczky Erika női kajak egyesben, Vajda Attila kenu egyesben, a Vasbányai, Mike kettős kenu kettesben,a Szabó, Fazekas-Zúr páros női kajak kettesben nyert aranyérmet az 1000 méteres távon. Ugyancsak világbajnok lett Kozák Danuta 500 méteren. Ezüstérmet szerzett a Kovács, Janics kettős 500 párosban. Dombvári Bence bronzérmes K1-ben. Harmadik lett a Dombi, Kökény kajak kettős, Lakatos Zsanett és a Varga, Korisánszky P., Korisánszky D., Vass összetételű kenu négyes is. Minden magyar egység világbajnoki érmet nyert.

Az első döntő a női kajakosoké volt, az ezer méteres távon. Féltávnál a dán Henriette Engel Hansen lapátolt az élen, majd tőle a német Verena Hantl vette át a vezetést, Medveczky Erika ekkor már a harmadik helyen evezett. Az utolsó 150 méteren hihetetlen energiákat mozgósított, szinte állva hagyta az előtte lévő kettőst, s végül - mint utóbb kiderült - a nap legfölényesebb győzelmét aratta, körülbelül kéthajónyival verte meg az ezüstérmes Hantlt.

A férfiak ezer méteres távján a mindössze 21 éves Dombvári Bence nagyon bátran versenyzett, ment a németek ászával, Max Hoffal, Ötszáz méternél a magyar versenyző volt az élen. Később úgy tűnt, elkészült az erejével, hárman is elékerültek. Ám hajrázni tudott, s csak ezredekkel az ausztrál Wallace mögött célba érve bronzérmes lett.

Kenu egyesben Vajda Attila okosan, erejét jól beosztva versenyzett. Féltávnál az orosz Stokalov vezetett, aki aztán nem került dobogóra. Peking magyar olimpiai bajnoka a német Bendellel vívott nagy csatát, de 750 méternél már ő volt az élen, s a végén magabiztosan, több mint egy másodperces előnnyel nyert.

A kajak ketteseknél az olimpiai bajnok Dombi, Kökény kettős nincs csúcsformában, betegségek, sérülések miatt nem sikerült jó la felkészülés. Ennek fényében különösen értékelendő, hogy jó hajrával meg tudta csípni a dobogót az egység, amely a németek és (éppen hogy) a fehéroroszok mögött ért célba.

A női kajak egyesek 500 méteres versenyében féltávnál biztos volt már, hogy folytatódik az addigi sorozat, vagy magyar, vagy német világbajnokot avatnak. Akkor talán még Katrin Wagner-Augustin tűnt esélyesebbnek, de Kozák Danuta nagyon jól hajrázott, s közel egy másodperces előnnyel győzött.

A viszonylag új számban, a női kenu 200 méteres egyesben a kanadai Laurence Vincent-Lapointe nyert, s ezzel megtörte a magyar és a német aranyhegemóniát. Lakatos Zsanett, kellemes meglepetésre, harmadik lett.

A női kajak kettesek 500 méteres távján a Kovács Katalin, Janics Natasa kettősnek az aranyéremre nem volt esélye, a verseny nagy részében a negyedik, sőt az ötödik helyen haladt minden idők legeredményesebb magyar kajakkettőse. A végén kamatozott a rutin és a jó erőbeosztás: a magyar egység feljött a győztes németek mögé, s második lett.

Következtek a kenu kettősök, ismét ezer méteres távon. Reméltük, hogy a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős folytatja a sort, s érmet nyer. Az lett volna a meglepetés, ha nem nyer... A fiatal kettős kétséget sem hagyott afelől, hogy a világ legjobbja: 250 métertől vezetve, nagy fölénnyel győzött.

Hasonló állítható a Szabó Gabriella és Fazekas-Zúr Krisztina alkotta kettősről. A románok ugyan jobban rajtoltak a K2-es 1000 méteres távon, de aztán a magyar hajó, amely végig maga mögött tartotta a németeket az élre állt, s szenzációs evezéssel megszerezte a nap ötödik magyar világbajnoki címét.

Az utolsó szombati döntőben, a kenu négyesek 1000 méteres versenyében a Varga Dávid, Korisánszky Péter, Korisánszky Dávid, Vass András kvartett, nagyon kellemes meglepetésre, bronzérmet nyert. Minden magyar egység érmet nyert a szombati finálékban, a mérleg öt arany-, egy ezüst- és egy négy bronzérem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 14:10
×
×
×
×