eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyar-román párharc a Sportmúzeumban is

Április 4-ig látogatható a magyar-román meccsek történetét bemutató kiállítás

Egy nappal a Puskás Ferenc Stadionban, zárt kapuk mögött rendezendő Magyarország-Románia világbajnoki selejtező előtt megnyílt a SportAgorában a "Történelem a pályán - Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzések" című kiállítás.

Szabó Lajos, a Magyar Sportmúzeum igazgatója jelezte, hogy a tárlat két hétig, április 4-ig látogatható, a pénteki napok kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

"A kiállítás anyagának összeállításakor arra törekedtünk, hogy a két nemzet közötti sportbarátságot, férfias küzdelmet helyezzük előtérbe. Bízunk benne, hogy a fair play a pénteki mérkőzésen a pályán és a szurkolók közösségekben is dominál majd" - hangsúlyozta Szabó Lajos.

A kiállítás elsősorban videofelvételekből, hanganyagokból, fotográfiákból és újságcikkekből épül fel, és helyet kaptak a két válogatott meccseihez kapcsolódó relikviák, mezek, zászlók, belépők is.

A tárlat nagy bajnokok emlékét idézi, olyan futballistákét, akiknek játéka miatt megteltek a stadionok a két országban. A legnagyobbak közül Barátky Gyula, Spielmann Ferenc, Bodola Gyula mindkét nemzeti csapatban sikerrel szerepelt.

Az ötletgazda, Kósa András, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptemberben a két csapat romániai meccse idején a bukaresti sportmúzeumban lesz látható a kiállítás.

Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Jogi- és Sajtóirodájának vezetője az egymás elleni meccseket és azok tétjét elevenítette fel. Magyarország és Románia az elmúlt évtizedekben huszonegyszer lépett pályára egymás ellen, 11 magyar siker mellett 5 döntetlen és 5 román győzelem alkotja a mérleget.

"Apró szépséghiba, hogy 1999 óta gólt sem lőttünk és mindig kikaptunk, de tavaly a csehek ellen már egy hosszabb, 33 éves rossz sorozatot is lezártunk" - jegyezte meg Borbély Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×