eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Rasszizmus miatt felfüggesztették a francia labdarúgó-szövetség igazgatóját

A francia sportminisztérium azonnali hatállyal felfüggesztette szombaton Francois Blaquart-t, a helyi labdarúgó-szövetség technikai igazgatóját, miután a Médiapart tényfeltáró hírportál azt írta: a nemzeti utánpótlásnál bevezetendő diszkriminatív kvótákkal akarják a fekete és arab játékosok számát csökkenteni.

Chantal Jouanno sportminiszter és Fernand Duchaussoy, a francia labdarúgó-szövetség elnöke közösen döntött úgy, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik Francois Blaquart-t addig, amíg a cikk nyomán a testületnél kezdeményezett belső vizsgálat nyilvánosságra nem hozza jelentését nyolc napon belül - olvasható a minisztérium közleményében.

A Médiapart csütörtökön azt állította, hogy szövetség technikai vezetése az év elején informálisan, a legnagyobb titokban azt kérte az utánpótlás-nevelő központoktól és iskoláktól, hogy a 13 évnél idősebbeknél a fekete és arab játékosok aránya ne haladja meg a teljes létszám harminc százalékát, azaz a származás kerüljön előtérbe a futballtudással szemben.

A szövetség állítólag egy tavaly novemberi fejlesztési megbeszélésen vetette fel az ötletet. Ezen az eseményen a cikk szerint a technikai vezetés több tagja mellett jelen volt Laurent Blanc, a válogatott szövetségi kapitánya is, aki a Médiapart szerint kifejezetten támogatta a felvetést.

Fernand Duchaussoy és Laurent Blanc még pénteken sajtótájékoztatón cáfolta, hogy ilyen téma egyáltalán szóba került volna, s Blanc "hazugságnak" nevezete a cikkben leírtakat. A szövetség a sportminisztérium kérésére ugyanakkor belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A Médiapart egy szombati cikkében már szó szerint idézett a november 8-i ülésen állítólag elhangozottakból. Eszerint a technikai igazgató azt mondta: "Nem kimondva megjelölhetünk egyfajta kvótarendszert. De nem szabad, hogy az ki legyen mondva".

A labdarúgó-szövetség szombaton közleményben ismételte meg, hogy "egyetlen választott vezetői testület sem hagyott jóvá és nem is tervezett kvótapolitikát az utánpótlás-nevelő központoknál". Fernand Duchaussoy arra hívta fel a figyelmet, hogy külön kell választani a szövetség fizetett munkatársait a választott vezetőktől, akik önkéntes alapon dolgoznak és nem úgy gondolkodnak, ahogy az a hírportálon olvasható. "Soha nem volt szó arról, hogy szegregációt vagy kvótákat kellene bevezetni" - hangsúlyozta az elnök.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×