eur:
389.14
usd:
361.9
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Címvédések, duplázások? - sorsdöntő hétvége az európai fociban

Izgalmasnak ígérkezik az utolsó hétvége az európai klubszezonban. A spanyol és az olasz pontvadászatban az utolsó forduló dönt a bajnokról, Angliában és Németországban pedig kupadöntőt rendeznek.

A Barcelona és a Real Madrid az eddigi győzelmeket és szerzett pontokat tekintve már eddig is minden rekordot megdöntő versenyfutása a hét végén lezárul. A spanyol labdarúgó-bajnokság szombati zárófordulójában eldől, hogy a katalán csapat megvédi-e címét, vagy a fővárosi királyi gárda szerzi meg a titulust.

A Primera División befejező, 38. körének a Barcelona listavezetőként, egy pont előnnyel vág neki, ennél fogva nyernie kell, amire minden esélye meg is van. Az egyetlen nehezítő tényező az, hogy a Camp Nou Stadionba látogató Valladolidnak is égető szüksége van a sikerre a bennmaradás miatt, vagyis vasárnap este 90 percen át harcolni fog a bajnokaspiráns ellen. A vendégcsapatot tudniillik adott esetben akár egyetlen pont is megmentheti, s garantálhatja számára az élvonalbeli tagságot, merthogy - a 33 pontjával utolsó Xerez előtt álló kvartettben - rajta kívül 36 pontja van a Málagának, a Racing Santandernek és a Tenerifének egyaránt.

A gólkülönbséget tekintve a négyesből a legjobb, 16. helyezett Málaga a szintén vasárnap este 7 órakor kezdődő mérkőzésén a Real Madridot fogadja, s alighanem csak a győzelem segíthet itt is a feleken - mind a kiesőjelölt házigazdán, mind az elsőségért küszködő fővárosiakon.

A Barca-hívek számára rossz hír, hogy az együttes alappillérei közül eltiltás miatt nem játszhat Xavi, a másik válogatott középpályás, s ugyancsak Európa-bajnok Andrés Iniesta azonban egy hónapi kényszerpihenő után Pep Guardiola vezetőedző rendelkezésére áll.

A Real Madridnál Manuel Pellegrini, a chilei vezetőedző minden jel szerint kénytelen lemondani a játékszervező Gutiról, aki izomsérüléssel bajlódik, viszont felépült a holland támadó középpályás, Rafael Van der Vaart, elöl pedig a madridi találatok több mint felét szerző páros, a portugál Cristiano Ronaldo és az argentin Gonzalo Higuaín várja góléhesen a zárófellépést.

A Barca és a Real Madrid mögött már biztos bronzérmes a Valencia, az ugyanakkor kiadó negyedik helyért, amely még Bajnokok Ligája-indulást ér, a 60 pontos Sevilla és az eggyel kevesebbet gyűjtött Mallorca küzd. Előbbi az Almería vendége lesz, utóbbi hazai pályán csap össze az Espanyollal.

Primera División, 38. forduló:
szombat:
Athletic Bilbao-Deportivo La Coruna 18 ó
Atlético Madrid-Getafe 20 ó
Zaragoza-Villarreal 20 ó
Almería-Sevilla 22 ó
Mallorca-Espanyol 22 ó
vasárnap:
Racing Santander-Sporting Gijón 19 ó
Barcelona-Valladolid 19 ó
Valencia-Tenerife 19 ó
Osasuna-Xerez 19 ó
Málaga-Real Madrid 19 ó

Kiéneklik-e a sajtot Mourinhóék szájából?

Olaszországban is az utolsó kör dönt: a bajnoki címért versenyben lévő két csapat, az Internazionale és a milánói alakulatot kétpontos hátránnyal követő Roma is idegenben lép pályára a zárófordulóban.

A kupagyőztes, Bajnokok Ligája-döntőbe jutott Inter ugyan karnyújtásnyira van sorozatban ötödik bajnoki címe begyűjtésétől, ám ha nem nyer a már kiesett Siena vendégeként, a Roma pedig begyűjti a három pontot Veronában a Chievóval szemben, elúszik az elsőség. Az egymás elleni eredmények alapján a fővárosi csapat kerülne az élre pontegyenlőség esetén.

Ugyancsak a zárófordulóban dől el, hogy a Sampdoria vagy a Palermo szerepelhet-e majd BL-selejtezőben a következő idényben. Előbbi csapat a Napolit fogadja, utóbbi pedig Bergamóba utazik.

Az már eldőlt, hogy a Milan a BL-főtáblát érő harmadik pozícióban, a Juventus pedig az Európa Liga-indulást jelentő hetedik helyen végez, ezért a két csapat "érdektelen" milánói összecsapását előrehozták szombatra. Szintén a hétvége első napján mérkőzik a Lazio az Udinesével. Így Milánóban és Rómában is zavartalan lehetne egy esetleges vasárnapi ünneplés.

Serie A, 38 forduló:
szombat:
Milan-Juventus 20:45 ó
Lazio-Udinese 20:45 vasárnap:
Atalanta-Palermo 15 ó
Bari-Fiorentina 15
Cagliari-Bologna 15
Catania-Genoa 15
Chievo-AS Roma 15
Parma-Livorno 15
Sampdoria-Napoli 15
Siena-Internazionale 15Címvédésre és a bajnokság megnyerése után duplázásra készül a Chelsea a Portsmouth ellen az angol labdarúgó FA-kupa szombati döntőjében, amelyet a Wembley Stadionban rendeznek 16 órától.

A meccs esélyesei egyértelműen a londoniak, akik azonban hangoztatják, hogy nem becsülik le a rivális kikötővárosi gárdát. A Portsmouth az első olyan csapat lehet a világ legrégebbi kupasorozatában, amely ugyan kiesett az élvonalból, de magasba emelheti a győztesnek járó trófeát.

A Chelsea eddig ötször (1970, 1997, 2000, 2007, 2009), a Portsmouth pedig kétszer (1939, 2008) hódította el a trófeát. A Kékeknek hetedik együttesként sikerült a duplázás az angol futballban.

Újabb lépést tehet a triplázás felé a Bayern

Németországban is a kupadöntővel zárul a klubidény, a címvédő Werder Bremen a friss bajnok Bayern Münchennel csap össze szombaton este 8 órától Berlinben. Előbbi csapat története hetedik, utóbbi pedig 15. végső sikerére hajt a sorozatban.

A brémaiaknál mindenki egészséges, így Thomas Schaaf vezetőedző a legjobb összeállításban küldheti majd pályára együttesét az Olimpiai Stadionban. A hangulattal sincs gond, amit jól jelez a csapatkapitány Torsten Frings megjegyzése, nevezetesen: "Nincs szebb annál, mint a Bayern ellen nyerni.".

A másik oldalon sincs hiány motivációban, hiszen a bajoroknak feltett szándéka nemcsak a duplázás, hanem a triplázás is: a Bundesliga után a kupát, majd jövő szombaton, az Internazionale ellenében a Bajnokok Ligáját is meg akarják nyerni.

"Remélem, tíz nap múlva ismét ott állhatunk majd a Városháza erkélyén - egy tállal és két serleggel" - fogalmazta meg a célokat Philipp Lahm, a müncheniek válogatott védője.

A két csapat eddig ötször csapott össze egymással a hazai kupában, s négy Bayern-siker mellett mindössze egy Werder-győzelem született (az 1999-es fináléban 11-esekkel nyertek a brémaiak).

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×