eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Euro 2008: hangulatjavító győzelmekkel zártak a házigazdák

A nyári Európa-bajnokság két társrendezője jól választott ellenfelet utolsó felkészülési mérkőzésére. Mindkét csapat könnyű, fölényes győzelmet aratott, gyenge ellenállásba ütközve. A csehek nehezebb ellenfelet választottak, de cserejátékosaik vezérletével a hajrában biztossá tették győzelmüket az Eb-ről éppen csak lemaradt skótokkal szemben. Az olaszok megint megmutatták: jó úton járnak.

Josef Hickersberger az Eb-felkészülés legfölényesebb győzelmét éppen az utolsó mérkőzésére tartogatta, valamelyest növelve a szurkolók optimizmusát, s a saját önbizalmát. A máltaiak elleni, grazi meccs már a 11. percben eldőlt, Aufhauser és Linz góljával már akkor kétgólos előnybe jutott a hazai gárda.

A félidő vége előtt a legjobb máltai, Mifsud ugyan szépített, de a második játékrész megint az osztrákoké volt: Linz tizenegyesből, a visszatérése óta az első gólját szerző Vastic, valamint a 93. percben Harnik akcióból talált a kapuba.

Ez volt a mostani Hickersberger-éra legfölényesebb győzelme, korábban ezt a titulust a 2006. novemberi Trinidad és Tobagó elleni 4-1 viselte. Az osztrák csapatban összeállítása a következő volt: Manninger - Garics, Stranzl (Prödl, 84.), Pogatetz (Hiden, 84.), Gercaliu (Katzer, 76.) - Ivanschitz, Aufhauser (Säumel, 76.), Leitgeb, Korkmaz (Harnik, 46.) - Linz, Hoffer (Vastic, 58.).

A fentiekből is kitetszik: az osztrákok magyarja, Garics György végigjátszotta a mérkőzést. A bécsi Kurier szerint a csapat három legjobbja Ivanschitz, Linz és Vastic voltak.


A svájciak 3-0-ra verték a liechtensteini válogatottat Sankt-Gallenben. A mérkőzés főhőse a duplázó Alexandre Frei volt, aki immár egy góllal megelőzi a svájci válogatott örök góllövőlistáján a kilencvenes évek legendás játékosát, a török családból származó Kubilay Türkyilmazt. A harmadik gólt a 2004-es Európa-bajnokságon a tornák történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált Johan Vonlanthen szerezte.

"Köbi" Kuhn kapitány ugyanazt a tizenegyet kezdette, amelyik hat nappal korábban 2-0-ra nyert Szlovákia ellen, lezárva a négy mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot. Várhatóan, ha csak sérülés nem gátolja ezt meg, ugyanez a gárda kezd majd jövő szombaton, a csehek ellen is, zárójelben a péntek esti meccsre csereként beállók.

Tehát: Benaglio - Lichtsteiner (Degen, 59.), Müller, Senderos (Grichting, 62.), Magnin (Spycher, 71.) - Behrami (Gygax, 55.), Inler, Fernandes (Huggel, 86.), Vonlanthen - Frei, Streller (H. Yakin, 59.). Érdekes módon leginkább a gólt is szerző Vonlanthen helye lehet veszélyben - a kapitány nagyon számít arra, hogy Barnetta felépül a sérüléséből.

A csehek 3-1-nyertek a skótok ellen Prágában. A korábbi Rangers-játékos, Libor Sionko volt a mérkőzés hőse, két góljával. Karel Brückner a következő játékosokat szerepeltette: Èech - Pospìch (Sivok, 74.), Ujfalu¹i (Kadlec, 46.), Kováè, Jankulovski (Rozehnal, 46.) - Sionko, Polák, Galásek, Matìjovský (Jarolím, 46) - Skácel (Pla¹il, 46.), Koller (Svìrko¹, 46.).

A kapitány szerint ezúttal, természetesen Sionkón kívül, a cserejátékosok vitték a prímet, a második félidőre javult fel a játék. Sionko a 60. és a 90., Kadlec a 84. percben talált a kapuba, Clarkson a 85. percben szépített.Az olasz válogatott folytatta jó tavaszi sorozatát, s 3-1-re verte a belgákat. Az olasz szövetség babonából Firenzébe vitte az utolsó felkészülési mérkőzést - a 2006-os vb előtt is ott zárt Marcello Lippi csapata.

Antonio Di Natale, az Udinese csatára és Gianluca Zambrotta voltak a mezőny legjobbjai, előbbi két gólt is szerzett. A harmadikat Mauro Camoranesi lőtte, a belgák a 93. percben Sonck révén szépítettek.

A Squadra Azzurra összeállításában csak Alberto Aquilani a kezdő csapatba állítása volt meglepetés - mindez azt jelentette, hogy Roberto Donadoni, az ígéretével ellentétben mégsem kísérletezett. A csapat: Buffon - Panucci (Grosso, 46.), Cannavaro (Chiellini, 46.), Barzagli, Zambrotta - Pirlo, Gattuso, Aquilani (Ambrosini, 76) - Camoranesi (Cassano, 61), Di Natale (Del Piero, 46) - Toni (Borriello, 76.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×