eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Meglepetés a Forma-1-ben

Amikor Michael Schumacher nyerte a világbajnoki címeket, Németországban rendezték az Európa Nagydíjat. Valószínűleg Fernando Alonso két bajnoki címe is sokat nyomott a latban, hogy a versenyt jövőre már Spanyolországban rendezik meg.

Amikor még nem álltak sorban az országok, hogy versenyt rendezhessenek, több példa is akadt arra, hogy egy ország egy évben két futamot is rendezhetett.

Az Egyesült Államokban például a '80-as években volt USA-Kelet, és USA-Nyugat verseny is, Olaszország pedig éveken át San Marino-i Nagydíjként rendezte meg második futamát.

Az Európa Nagydíj fogalma 1983-ban került be a versenynaptárba. Akkor Angliában tartották a versenyt, a következő évben a németországi Nürburgring adott otthont a versenynek, majd ismét Anglia következett.


Ahol a világbajnok, ott a nagydíj?

Egy rövidebb szünet és több más helyszín után végül 1999 és 2006 között a Nürburgringen versenyeztek Európa Nagydíjáért. 2006-ban azonban a hétszeres világbajnok Michael Schumacher visszavonult, így idén a németek már csak egy versenyt rendeznek meg.

Spanyolországban kétszer rendeztek Európa Nagydíjat, 1994-ben, és 1997-ben Jerez adott otthont a futamoknak.

Valencia új helyszínnek számít, Spanyolországban ugyanis korábban Jerez mellett Jaramában, és Barcelonában folytak versenyek. Ez utóbbi helyszín jelenleg is szerepel a versenynaptárban.

Az új pálya monacói mintára kikötői Forma-1-es futamot kapott. Az utcai versenyt először eredetileg 2009-ben szerették volna megrendezni, de a nagy érdeklődés miatt (a hazai világbajnok miatt idén is teltház lesz a most hétvégén megrendezésre kerülő Spanyol Nagydíjon) előrébb hozták a debütálást.

Yachtok mellett száguldva

A Monacói Nagydíj egyik leglátványosabb eleme az, ahogyan a versenyautók 150-200 km/h-s sebességgel száguldanak el a pálya mellé kikötött yachtok mellett. A kiemelt vendégek gyakran éppen ezeken a hajókon nézik végig a futamokat. Ennek is köszönhetően (na meg a tradíciónak) Monaco rendezi a Forma-1, mint üzlet számára a legfontosabb versenyt.

Valencia rendelkezik Forma-1-es verseny rendezésére alkalmas pályával, gyakran tesztelnek is itt a csapatok, és a MotoGP is állandó visszatérője az aszfaltcsiknak, ám az új pálya mégsem ez, hanem egy utcai helyszín lenne.


"A Ricardo Tormo-pálya jövőre kerül be a versenynaptárba Európa Nagydíj néven, a szerződés hét évre szól" - jelentette be sajtótájékoztatón Bernie Ecclestone F1-főnök, Francisco Camps tartományi elnök és Rita Barbera polgármester.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×