eur:
398.24
usd:
372.05
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Kiégett autóroncsok mellett mentők Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az ukrán elnök szerint az oroszoknak kedvezne a tűzszünet, a NATO nem küldene katonákat Ukrajnába - a nap hírei

Nem tárgyal a tűzszünetről az ukrán elnök. A NATO-nak nem áll szándékában szárazföldi alakulatokat küldeni Ukrajnába a főtitkár szerint. Használtan venne dízelmozdonyokat a közlekedési tárca, hogy enyhítse a hiányt.

Nem veszi fontolóra tűzszüneti megállapodás megkötését Oroszországgal - jelnetette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezt azzal indokolta, hogy egy tűzszünet ma számukra nagyon veszélyes lenne, mert az orosz erők azt saját pozícióik erősítésére használnák ki. Az orosz elnök tegnap nyilatkozott úgy, hogy tárgyalna a tűzszünetről, de nincs kivel, mert megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, miután május 20-án lejárt a mandátuma.

Rakétacsapás ért egy építőipari hipermarketet Harkivban – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Egyes források szerint akár 200 ember is lehetett az épületben. Eközben vizsgálat indult az ukrán hadsereg Harkiv térségbeli rendezetlen visszavonulása miatt - jelentette az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál. 28 tisztet vádolnak azzal, hogy nem az előírások szerint szervezték meg az ukrán-orosz határ védelmét.

Az atlanti szövetségnek nem áll szándékában szárazföldi alakulatok küldése Ukrajnába – jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg az Economist-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy a NATO-országok enyhíthetnék azokat a korlátozásokat, amelyeket az Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen lévő célpontok elleni bevetésére szabtak.

A Karmelita kolostorban fogadta a miniszterelnök a bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor és Rumen Radev áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. A bolgár elnök Sulyok Tamás államfővel is megbeszélést folytatott, ahol egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, a migrációt pedig meg kell állítani. A külgazdasági és külügyminiszter a bolgár energiaügyi miniszterrel tárgyalt. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország földgázellátásának nagy része, 65 százaléka Bulgárián keresztül érkezik.

Az Európai Unió versenyképességének erősítése a július 1-jén induló magyar elnökség főbb célkitűzése – közölte a nemzetgazdasági tárca abból az alkalomból, hogy belgák tegnap átadták a stafétát. Az eseményen bemutatták a magyar elnökség főbb célkitűzéseit, amelyek közül kiemelkedik az unió versenyképességének megerősítése egy átfogó iparpolitikai keret kialakításával és az elektromobilitás erősítésével.

Brüsszel zsákszámra dönti a pénzt a háborúba, azt a pénzt, amit az emberek és a vállalkozások zsebéből vesz ki. Ezért áll egy helyben az európai gazdaság – mondta Orbán Viktor, aki kampánykörútján Hódmezővásárhelyre látogatott. A kormányfő ismét a mielőbbi béke fontosságát hangsúlyozta.

Törvénymódosítást kezdeményez a Demokratikus Koalícióarról, hogy ne járjon élete végéig juttatás annak az államfőnek, aki idő előtt kényszerül távozni a Sándor-palotából. az ellenzéki párt szerint nem járhat élethosszig tartó fizetés, szolgálati lakás, háromfős titkárság, ingyenes, kiemelt egészségügyi ellátás egy lemondott államfőnek. Egyetlen kivétel szerintük az lehet, ha egy köztársasági elnök súlyos egészségügyi okból mond le.

Az LMP azért készül az Európai Parlamentbe, hogy ellentartson az akkumulátor-gyarmatosítás politikájának - közölte az ellenzéki párt társelnöke. Ungár Péter az LMP Zöld ajánlat című programbemutatóján azt mondta: Magyarország érdeke, hogy bent maradjon az unióban, jó viszonyban legyen, akikkel tud, és megfelelően használja az uniós intézményeket.

Izraelnek végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság határozatát, és le kell állítania a rafahi offenzívát - hangsúlyozta a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az X-en közzétett bejegyzésében. Josep Borrell felszólította Izraelt, hogy tartsa nyitva a rafahi átkelőt a humanitárius segélyeknek, és biztosítsa, hogy minden, ENSZ által megbízott szerv végezhesse a népirtás vádjának kivizsgálását.

Olaszország felújítja az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének pénzügyi támogatását - jelentette be az olasz külügyminiszter, miután Rómában a palesztin kormányfővel tárgyalt. Antonio Tajani elmondása szerint Olaszország 35 millió eurós új támogatást irányoz elő a palesztin nép megsegítésére.

Javult Robert Fico állapota – erősítette meg a besztercebányai Roosevelt Kórház orvosszakértői konzíliuma. Az Új Szó azt írta: Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elmondta, a kormányfőt tájékoztatták az országban zajló eseményekről, de azt nem lehet tudni, mikor térhet vissza a munkához.

Tovább nőtt a csónakokon Nagy-Britanniába érkező migránsok száma - derül ki a brit kormány legfrissebb adataiból. Az év eleje óta már 10 ezer, a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint egyharmaddal nagyobb számú illegális bevándorló érkezett a La Manche-csatornán csónakon az országba. A július 4-ére kiírt parlamenti választáson győzelemre esélyesebb Munkáspárt megállítaná az embercsempészetet.

Használtan vennének dízelmozdonyokat, és arra utasították a MÁV-ot, hogy figyelje a nemzetközi piacot – közölte a szaktárca az RTL Híradóval. Korábban a Közlekedő Tömeg civil szervezet hozta nyilvánosságra, hogy a dízelmozdonyok nagy része nem üzemképes a napi forgalomban, ezért sokszorosára nőtt a pótlóbuszok száma. Lázár János tárcája az örökölt öregedő gépparkot, a jogtalanul zárolt brüsszeli források hiányát és a háborút okolja a kialakult helyzetért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×