eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
fotó: Frissmédia
Nyitókép: Frissmédia

"Tisztességes minőségű" használt dízelmozdonyokat keres a MÁV

Új járművek vásárlására nincs pénz.

A MÁV tulajdonosi jogait gyakorló minisztérium arra utasította a vasúttársaság illetékeseit, hogy folyamatosan monitorozzák, hol vannak elérhető és tisztességes minőségű használt járművek az európai vagy a nemzetközi piacokon közölte az Építési és Közlekedési minisztérium az RTL Híradóval.

Azt írták: „Ennek köszönhetően már csatasorba álltak az ún. AKIEM-mozdonyok, de ezen a módon

zajlanak előrehaladott tárgyalások a mellékvonalakon bevethető, használt dízeljárművekkel kapcsolatban is”.

A minisztérium szerintük forráshiány van, amit "részben a hazánknak járó, uniós pénzek jogtalan visszatartása, részben pedig a háborús hatások okozzák” – írták a közleményben.

Előzőleg a Közlekedő Tömeg egyesület tette közzé a közérdekű adatigénylésére megkapott adatokat, amelyek szerint a MÁV-Start legkorszerűbb dízelmotorvonatainak számító, de így is több mint 20 éves Desirók harmada nem üzemképes napi forgalomban. A magaspadlós, de klimatizált Uzsgyik 40 százaléka, a már 50 éves M41-es, Csörgő néven közismert dízelmozdonyok több mint fele nem működik.

A civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni. A három évvel korábbi állományhoz viszonyítva ma a vasúttársaság 12%-kal kevesebb dízelmotorvonatot képes forgalomba adni.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×