eur:
398.34
usd:
372.18
bux:
69536.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Rumen Radev bolgár elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2024. május 25-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Bolgár vendég járt a Karmelitában és a Sándor-palotában

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt.

A tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította: a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

Sulyok Tamás: a magyarokat és bolgárokat történelmi sorsközösség köti össze

A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában, miután megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel a Sándor-palotában Budapesten.

Sulyok Tamás elmondta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit.

Egyetértettek abban is, hogy az orosz-ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, igazságos és fenntartható békére van szükség.

Sulyok Tamás elmondta: Magyarország továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

A köztársasági elnök közölte: Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és számunkra kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon.

Sulyok Tamás kitért arra is, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt.

Előremutatónak nevezte, hogy a komoly migrációs válságot megélve, országaink levonták a történelmi tanulságot és egyetértenek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit. Hozzátette: a határrendészeti együttműködés keretében több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.

A köztársasági elnök elmondta: a nemzeti kisebbségeink fontos összekötő hidat jelentenek kapcsolatainkban. Nemzeti kisebbségeink fontosak számunkra, önrendelkezési és képviseleti joggal rendelkeznek, az Országgyűlésben a bolgár szószóló személyében a bolgár nemzeti kisebbség is képviseltetve van.

Kiemelte: a bolgár elnökkel egyetértenek abban is, hogy aggódnak az orosz-ukrán háború lehetséges eszkalációja miatt, és határozottan elutasítják a legutóbbi felvetéseket az európai, illetve szövetséges katonák Ukrajnába küldéséről.

Aláhúzta, Magyarország határozottan elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, illetve minden lehetséges humanitárius segítséget megadott és megad a szomszédunk számára.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, és július elsejétől újra hazánk tölti be az EU soros elnökségét - emlékeztetett a köztársasági elnök, hozzátéve: ennek kapcsán a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is.

Hozzátette: a magyar EU-elnökség prioritásai között szerepel a nyugat-balkáni EU bővítés folyamatának előmozdítása.

Sulyok Tamás felhívta a figyelmet a bolgárkertészek által meghonosított intenzív, öntözéses zöldségtermesztésre és a bolgár tengerpart szépségére.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 17. 03:44
×
×
×
×