eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor: „Tiszteletet parancsolt a világban Donald Trump és ezzel megteremtette a béke feltételét” – a nap hírösszefoglalója

Jelentős kárt okozott, de személyi sérüléssel nem járt a visegrádi hotelben keletkezett tűz. Visszamenőleges illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei. Három városban is előválasztást kezdeményez a Demokratikus Koalíció a júniusi önkormányzati választáson. A nap hírei.

Jelentős kárt okozott, de személyi sérüléssel nem járt a visegrádi hotelben keletkezett tűz. A hotel igazgatója arról tájékoztatott: valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet, ami a szálloda negyedik emeletéről indult ki. Hangsúlyozta: a vendégek és az alkalmazottak a tűzeset alatt biztonságban voltak, személyi sérülés nem történt. Korábban teljes terjedelmében égett a felső szint, de a mintegy 200 vendég el tudta hagyni az épületet. 14 tűzoltóegység dolgozott a tűz megfékezésén.

Jelentős, decemberig visszamenőleges illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közlemény szerint a béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták. A legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől függően.

Már több mint háromszázezret váltottak a vármegye- és országbérletekből az új tarifa- és kedvezményrendszer szerinti értékesítés elindítása óta az első héten – ismertette a MÁV-Volán-csoport. Több mint 20 ezer volt ezekből az eladott napijegyek száma. A társaság kiemeli: az értékesítés a februári azonos időszak adataival összevetve 37 százalékkal nőtt, ez arra utal, hogy az új tarifarendszer a korábbinál több utas számára képes vonzó alternatívává tenni a közösségi közlekedést Magyarországon.

Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin is előválasztást kezdeményez a Demokratikus Koalíció a júniusi önkormányzati választáson. A DK közleménye felidézi: a fővárosi kerületek többségében és a magyar városok tucatjaiban sikerült közös jelöltekben megállapodnia az ellenzéki pártoknak. A DK felszólítja a Momentumot, hogy ne zárkózzon el az előválasztástól és bízza a választókra a döntést a közös ellenzéki jelöltek személyéről a három városban.

Az LMP szerint garantálni kell Magyarország GMO-mentességét, ennek érdekében pedig politikai nyilatkozatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. Szendefy Mária, a párt országos elnökségi tagja a növények génmódosításának veszélyeire hívta fel a figyelmet, ami jelenleg nem felel meg a zöld alapelveknek. Kiemelte, egy ilyen fontos kérdésben nemzeti konszenzusra van szükség, ezért most közvetlenül Nagy István agrárminiszterhez fordulnak, hogy az LMP politikai nyilatkozata az Országgyűlés elé kerülhessen.

Tiszteletet parancsolt a világban Donald Trump és ezzel megteremtette a béke feltételét – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor az Egyesült Államok volt elnökével találkozása után hangsúlyozta: Donald Trump elnöksége alatt béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Kiemelte: egyetértettek abban, hogy bár az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokban a kereskedelmi forgalom meghaladta a 9 milliárd dollárt, azok új lendületet kaphatnak a volt elnök visszatérése esetén.

Leminősítette a hosszú futamú ukrán devizaadósság-állomány eddigi besorolását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint gyakorlatilag biztos, hogy Ukrajna törlesztési csődhelyzetbe kerül a kereskedelmi hitelezőkkel szemben fennálló külső kötelezettségeivel. Az S&P hangsúlyozta azt is: nem számít arra, hogy az ukrán hazai össztermék a 2027-ig terjedő előrejelzési távlatban reálértéken számolva, ismét eléri a háború előtti szintet.

Nem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők ukrajnai bevetését a lengyel külügyminiszter. Radoslaw Sikorski üdvözölte a francia elnök múlt heti kezdeményezését az X platformon. Emmanuel Macron egy párizsi, Ukrajnáról szóló konferencián felvetette, hogy nyugati csapatokat lehetne Ukrajnába küldeni. A NATO-tagállamok azonban sorban határolódtak el a francia államfő kijelentésétől.

Spanyolországban több ezer ember tüntetett Madrid belvárosában a katalán politikusok és aktivisták közkegyelme ellen. Az amnesztiatörvény miatt már többször tüntettek az országban. Az Együtt Katalóniáért párt tárgyal a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárttal egy amnesztiatörvényről, ami megszüntetné a büntetőjogi, közigazgatási felelősségét azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában.

Németországban véget ért a Lufthansa földi személyzetének figyelmeztető sztrájkja. A cég frankfurti és müncheni reptereinek indulási tábláin reggel még mindig szerepelt néhány járattörlés, de fokozatosan visszaált a menetrend szerinti forgalom. A bértárgyalások következő fordulója a tervek szerint jövő szerdán kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×