eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József

Az egységes Európáról beszélt a német kancellár és a magyar kormányfő a 30. Páneurópai Pikniken - Hírösszefoglaló

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten. Eloltották a IX. kerületi lakóépület tetőszerkezetében keletkezett tüzet.

Az egységes Európa szükségességét hangsúlyozta a német kancellár és a magyar kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján rendezett soproni ökumenikus istentiszteleten. Angela Merkel köszönetet mondott a magyaroknak a 30 évvel ezelőtt nyújtott segítségért. Az istentisztelet után tartott kétoldalú találkozón Orbán Viktor és Angela Merkel főként gazdasági és uniós kérdésekről tárgyalt. A német kancellár a magyar-német kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki és közös megoldásokat szorgalmazott a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra. Orbán Viktor szintén a magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről beszélt.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: Dávid királynak utódjához, Salamonhoz intézett szavai és Szent István király Imre herceghez írt intelmei egyaránt megmutatják, hogy milyen a jó uralkodó.

Minden adott az államalapítás ünnepének biztonságos megrendezéséhez Budapesten - erősítette meg Kovács Zoltán államtitkár. Kovács Zoltán megismételte: az operatív törzs kedden egész nap ülésezik. A testület valós idejű adatokkal fog dolgozni, percre pontos információkkal. Bármilyen beavatkozásra lesz szükség, azt azonnal megteszik. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szombat óta tartó fővárosi rendezvénysorozaton, a többi között a Budai Vár programjain eddig több tízezer ember vett részt.

Eloltották a IX. kerületben, a Soroksári út és az Ipar utca kereszteződésében lévő épület tetőszerkezetében keletkezett tüzet, de az utómunkálatok még tartanak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint mintegy 2400 négyzetméteren égett a tetőszerkezet. A tűzesetben senki nem sérült meg, az ügyben folyik a vizsgálat. Előzőleg Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a tűz miatt nem tudják megoldani lakhatásukat. Az érintett házakban összesen mintegy 220 bejelentett lakót tartanak nyilván.

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte a tisztifőorvos. Országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet. Mint kiemelte: a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak, illetve erősödhetnek.

Jót tenne az euró bevezetése a közép- és kelet-európai uniós gazdaságok hitelképességi megítélésének - áll a Fitch Ratings tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő közölte: valószínűleg két fokozattal javítaná ezeknek az országoknak a hosszú távú devizaadós-besorolásait már abban az időszakban, amelyet e gazdaságok a tényleges euróövezeti csatlakozásig kötelezően eltöltenek.

Kompromisszumra szólította fel a Brexit ügyében a francia államfőt és a német kancellárt párizsi és berlini látogatása előtt a brit kormányfő. Boris Johnson figyelmeztette a két politikust, hogy ha szükséges, az Egyesült Királyság kész megállapodás nélkül távozni az Európai Unióból október 31-én. A Brexit megállapodást a londoni kormány szeretne újratárgyalni. Az Európai Unió viszont többször is közölte, hogy nincs mód az előző, Theresa May vezette kormány által elért megállapodás újranyitására.

Három hét szünet után újrakezdték az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkákat a párizsi Notre Dame székesegyházon. Az esetleges ólommérgezés elkerüléséért a templom területén dolgozó munkások és a szakemberek kötelesek egész testet fedő, egyszer használatos védőruhát viselni, a munka végeztével minden nap a helyszínen letusolni, és egy fertőtlenítőzónán áthaladni. A középkori székesegyház helyreállítása legkorábban 2020 első felében indulhat.

Több mint 20 fős csapat próbálja kiszabadítani azt a két barlangászt, akik a hétvégén Lengyelországban, a Tátra leghosszabb és legmélyebb barlangjában rekedtek. A barlangászok szombaton estek csapdába, mikor egy szűk járatot elárasztott a víz. Expedíciójuk más tagjai értesítették a mentőket. A tervek szerint robbantással akarnak utat nyitni nekik a felszín felé.

Parkot neveznek el Aradon a Fogarasi havasokban múlt héten meghalt Török Zsolt hegymászóról - közölte a város polgármesteri hivatala. Török Zsolt temetését kedden tartják az aradi Felsőtemetőben. Az egyik legsikeresebb romániai hegymászóként ismert Török Zsolt a múlt hét közepén indult el a Fogarasi-havasokba. Holttestét szombaton találták meg a 2535 méter magas Negoj csúcs alatt egy szakadékban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×