eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse dOr Akadémia elnöke (k) a Bocuse dOr magyar döntőjében a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 5-én. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hamvas Zoltán a Bocuse d'Orról: lofoteni skrei és fröyai fésűkagyló is lesz a magyar tálon

Bemutatkozott a csapat, amely Magyarországot képviseli majd a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében március 19-20-án a norvégiai Trondheimben. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: a csapat tagjai már hónapok óta megfeszített munkával készülnek, ugyanis a versenyen percre pontos ütemterv szerint kell a megadott alapanyagokból ételeket készíteni.

A szűk csapat négy főből áll: egy 23 évnél idősebb séf, egy 22 évnél fiatalabb commis, továbbá egy coach, aki verbálisan segíti és összefogja a csapat munkáját az öt és fél órás verseny alatt, illetve van a csapatnak egy elnöke, aki mindenért felelős, valamint ő képviseli hazánkat a zsűriben – magyarázta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádióban. A csapattagok: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence elnök.

A trondheimbeni európai döntőről az elnök elmondta, nyilván

minden házigazda igyekszik az alapanyagokkal bemutatkozni, ahogyan Magyarország is tette 2022-ben kacsamájjal, vadhússal, kecsegével.

Így most Norvégia is hazai alapanyagokat tesz a verseny témájává.

Hamvas Zoltán elmagyarázta, két módon kell a résztvevőknek az elkészített ételeket tálalni: az egyiket egy tálra, ezt bemutatják a közönségnek, majd porciózni kell és úgy kerül a zsűri elé, a másik témát tányéron kell prezentálni, ezt a séf rögtön ki is tálalja, azaz mintha csak egy étteremben készült volna.

A tálra készítendő fogást két összetevőből, egy Norvégiában őshonos tőkehalból, a lofoteni skreiből, valamint a szintén a hideg, északi vizekben megtalálható fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez kell két zöldségköretet összeállítani, valamint egy harmadikat is, amelyben szintén szerepelnie kell a tőkehalnak.

A tányérra kerülő ételnek is két fő megadott témája van: a rénszarvas különböző részei, illetve az akvavit, egy köménypárlat, ami a norvégok híres itala. Hamvas Zoltán hozzátette, természetesen

megpróbálnak magyar alapanyagokat, így például tokaji aszút, makói hagymát, kacsamájat is integrálni az ételekbe,

és valamilyen magyaros fazont adni mindkét versenymunkának.

Az akadémia elnöke elmondta, jelenleg tulajdonképpen egy hosszan elnyújtott edzőtárbor van a versenyzőknek, hiszen az egész versenyfolyamat egy évvel ezelőtt kezdődött a pályázással, majd a selejtezőkkel, végül októberben a magyar döntővel. Hónapok óta együtt van a csapat, elsőként a tál témáját kellett kidolgozni, majd januártól a tányérét. Az utolsó hónapra maradt a két versenymunka összecsiszolása: percnyi pontosságú forgatókönyvet kellett összeállítani a fogások elkészítéséhez.

Hamvas Zoltán bízik benne, hogy a magyar csapat magabiztosan megszerzi a helyét a lyoni döntőre, hiszen a mostani húsz csapatból kilenc jut tovább. Úgy véli, ez a minimális elvárás, és utána majdnem egy éve lesz a csapatnak felkészülni a franciaországi 2025-ös döntőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×