eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Fővárosi Nagycirkusz/ Urbán Ádám

A keleti sztyeppék hagyományokkal teli világába kalauzolja a közönséget a Fővárosi Nagycirkusz

Április 5-től már látható a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora, A Sztyeppe illata. A Fekete Péter által rendezett produkcióban türkmén, üzbég, mongol, azeri, magyar és ukrán artistaművészek is szerepelnek.

"Ennek az előadásnak lelke van – mondta valaki a premiert követően, amikor 1400 ember álló tapsa mellett köszöntötték a művészeket, a fellépőket, akiknek a többsége Közép-Ázsiából érkezett. Egy időutazásra szólítja fel, invitálja közönségét a Fővárosi Nagycirkusz a nyári időszakba bemutatásra kerülő A sztyeppe illata című darabjában" – mondta az InfoRádióban Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Az előadásban egy csapat gyerek kutatja, hogy miért is álmodnak mindig lóról, nyilakról, csúzliról. A műsorvezető azt mondja, hogy "gyertek gyerekek, elviszlek benneteket őseinkhez, oda, ahonnan elindultunk, Közép-Ázsiába". Itt a sztyeppék népe még csomó olyan dolgot csinál, amit mi magunkkal hoztunk onnan.

A produkció által tehát a sztyeppei népek kulturális gyökerei ismerhetők meg. A cirkuszművészet segítségével ez úgy valósulhat meg, hogy

kazah, azerbajdzsáni és mongol művészek lépnek fel, csupa világszámmal.

Az elmúlt fél évben azt keresték, hogy ezeknek az országoknak melyek a legerősebb műsorszámai. Ezek közt volt monte-carlói Arany Bohóc-díjas, fesztiváldíjas produkció is. A műsorban láthatjuk, ahogy egy magas drótkötélen három ember egymás nyakára állva viszi át az egyik partról a másikra az üzenetet. A Sky Angels is szerepet kap, aminek híres produkciója 2017-ben, Monte-Carlóban aranyat nyert. A produkcióban egy szerelmespár repül a levegőben, egymást a fogával tartva.

Emellett nyolc fiatal mongol lány is szerepel, akik olyan hajlékonyak, hogy hídba lemennek, egymás vállára, fejére állva nyilaznak. "Egészen különleges produkciók várnak a nézőkre" – mondta Fekete Péter.

Fotó: Facebook/Fővárosi Nagycirkusz
Fotó: Facebook/ Fővárosi Nagycirkusz/ Urbán Ádám

"Csuda vállalkozásba kezdett a Fővárosi Nagycirkusz, hiszen szeptembertől elindítjuk a lovas akrobata főiskolai képzést. Keressük azokat a fiatalokat, akik majd lovas zsonglőrök, lovas akrobaták akarnak lenni" – mondta az igazgató.

Ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, olyan lovakat kellett vásárolniuk, amelyek a manézsban tudnak vágtázni, és ismerik ezeket a trükköket. Kazahsztánból hívtak olyan lovasokat, akik a lovakon be tudják mutatni a dzsigit számokat. Bíznak abban, hogy a nyári időszak jó felkészülés lesz arra, hogy a szeptemberi képzésükhöz kedvet kapjanak a lovas fiatalok.

Fekete Péter kijelentete:

"a Fővárosi Nagycirkusz öt éve már bebizonyította, és a világ erre odafigyel, hogy a cirkusz nem gyerekműfaj, hanem családi műfaj.

Olyan, ami a kétéves kistesót, a prepubertás kori fiatalt, a szerelmespárt, az apát, az anyát és a nagymamát is megszólítja".

Észrevétele alapján a legutóbbi előadáson úgy álltak fel a csapatok a nézőtéren, hogy három generáció ült egymás mellett. "Az a boldogság, hogy minden korosztály jól érzi magát: anyuka is megtalálja a maga látnivalóját, apa is érdeklődően figyeli, és a kissrácoknak és van benne izgalom" – zárta gondolatait Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×