eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pixabay.com

Adventi népszokások – Ezért legyen mákjuk a legényeknek!

Az adventi időszakban a néphagyomány szerint tilos volt mindenféle mulatság, lakodalmakat sem tartottak, de ennek megvan az oka.

Az adventi időszakra mindig is jellemző volt, hogy ez a várakozás ideje, amiben nagy mértékben hasonlít a nagyböjt időszakához. Ilyenkor tilos volt mindenféle hangos mulatság, lakodalmak sem voltak. Ugyanakkor az adventi időszak tele van jeles napokkal.

"Negyedikén Borbála napja, december 6-án Miklós napja, december 13-án Luca napja; utóbbi a legizgalmasabb, legérdekesebb jeles nap az évben, mert a Luca naptól karácsonyig terjedő időszak, vagyis az advent végéig eltelő 12 nap a következő 12 hónapjára jelez előre a néphagyomány szerint. Aztán ott van karácsony előtt, december 21-én Tamás napja, és végezetül december 24., Ádám, Éva napja" – sorolta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

Az elcsöndesülés forrása – mint rámutatott – katolikus hagyomány, ebben az időszakban a templomokban hajnalban miséznek (rorate), XIV. Kelemen pápa (XVIII. század) pedig szerdára és péntekre böjtöt rendelt el, a húsételektől való tartózkodást.

Az adventhez tartozó hagyomány még a koszorúkötés – a katolikusoknál három lila (ez a liturgikus szín) és egy rózsaszín (az örömvasárnap színe) gyertyával.

"Tulajdonképpen ma a nem hívő ember számára az advent azért ennyire ismert, mert az adventi koszorú mutatja ezt a bizonyos négyhetes időszakot"

– mutatott rá.

Luca napjára és az ahhoz tartozó néphagyományra – Luca-szék, Luca-búza – még külön kitért.

"A Luca széket a boszorkányok felismerésére készítették, karácsonyig minden nap dolgozni kellett rajta valamit Luca napjától kezdve. Csak fából készülhetett, semmiféle fém nem kerülhetett bele. Karácsonykor az éjféli misén a kíváncsiskodó legények ráálltak vagy ráültek a templomban, és így megláthatták, hogy ki a faluban a boszorkány, így láthatták, hogy kinek a fején van szarv. A protestánsok sem maradhatnak ki minden jóból" – mondta a néprajzkutató: ők a keresztútra mentek ilyenkor, ott álltak rá a Luca székére, abban reménykedve, hogy arra fog osonni a boszorkány. Mákot kellett vinni magukkal, amikor pedig meglátták a boszorkányt,

menekülni kellett, közben kiszórva a mákot, hogy azt szedegesse szemenként a boszorkány,

hogy ne érhesse utol a legényt. A széket pedig el kellett égetni, nehogy ehhez utána valaki még hozzáférjen. És ebben a 12 napban csíráztatják a Luca-búzát, megállapítva karácsonykor, hogy milyen lesz a jövő évi termés. A Luca-ágat is ilyenkor virágoztatják, ez a férjhez menni kívánó lányok kíváncsiságára vízbe tett gyümölcság. Ha karácsonyra kizöldül, az a lány közeli férjhez menetelét mutatja. Vagy a Luca-cédula, ami szintén 12 napra vonatkozik: mindegyikre fel kell írni egy fiúnevet, egyet – olvasatlanul – minden nap el kell égetni, és amelyik utoljára marad, az lesz a jövendőbeli neve. Ha valaki még kellemetlenebbé akarja tenni magának ezt a dolgot, akkor egyet üresen hagy – ha az marad utoljára, akkor nem fog férjhez menni. A Luca-kalendárium úgy áll össze, hogy 12 napig figyelik az egyes napok időjárását, ezeket a következő év hónapjainak feleltetik meg – száraz, borult, esős vagy másféle időjárást jósolva."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 23. 11:57
×
×
×
×