eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipédia/Colson Whitehead @ BBF

Colson Whitehead kapta idén a Pulitzer-díjat regény kategóriában

Whiteheadnek így két egymást követő regényéért sikerült elnyernie a rangos elismerést.

Colson Whitehead kapta idén a Pulitzer-díjat regény kategóriában A Nickel-fiúk című nagysikerű könyvéért. A történet az 1960-a évek elején, az Egyesült Államok déli államaiban játszódik. Főszereplője egy fekete bőrű fiú, aki bekerül a Nickel Akadémia nevű floridai javítóintézetbe, ahol a nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat.

A Pulitzer-díjakat odaítélő zsűri szerint az igaz történeten alapuló regény

"egy erőteljes történet az emberi kitartásról, méltóságról és megváltásról".

Az 50 éves Whitehead kísérleti narratíváiról és az amerikai történelemben, valamint folklórban való elmerüléséről ismert.

Három évvel ezelőtt az 1800-as évek Amerikájában játszódó, A föld alatti vasút című regényéért kapta meg a Pulitzer-díjat.

Whitehead a kiadóján keresztül megjelentetett közleményében adott hangot örömének a Pulitzer-díjak hétfői kihirdetése után.

Mint fogalmazott, "ez egy óriási megtiszteltetés és remélem, hogy ez tudatosítja az emberekben a regény alapjául szolgáló intézmény, a Dozier fiúiskola egykori létezését, hogy az áldozatok és történeteik ne merüljenek a feledés homályába".

Az irodalom területén egyebek között dráma, történelem és életrajz kategóriában osztottak ki még Pulitzer-díjat. A zenei Pulitzert idén Anthony Davis operája, a The Central Park Five kapta.

Az elismerést az 1847-ben Makón született, majd Missouriban letelepedett újságíró és lapkiadó, Pulitzer József emlékére a New York-i Columbia Egyetem alapította.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×