eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ács Eszter (b) Elmira és Trill Zsolt (j) Tartuffe szerepében Moliére Tartuffe című darabjának fotóspróbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2019. október 17-én. Az előadást a grúz David Doiasvili rendezésében október 18-án mutatják be.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Trill Zsolt: soha nem én választok, mindig engem választanak

Nem volt különösebb szerepálma a Tartuffe és keményen kellett dolgoznia, hogy megtalálja az utat a figurához - mondta az InfoRádiónak Trill Zsolt, akinek főszereplésével a héten mutatta be a Nemzeti Színház Moliére klasszikusát.

Trill Zsolt elmondta, hogy a Tartuffe-ben nagyon sok kritikai elem van, ráadásul verses szövegről van szó, a Jászai-díjas színművész hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte minden előadáson nagyon sokat kell dolgozni, hogy kijöjjön belőle az a bizonyos csend, a pillanat.

Hozzátette még, hogy Tartuffe megformálásához fogódzót ad a környezet, ami körbevesz bennünket, nemcsak itt, hanem az egész világon.

"Ha valamiért érdekes lehet ez, nekem legalábbis, az az, hogy nem biztos, hogy mindig azaz álszent és cselszövő, akire ráfogják. A környezete ugyanolyan, semmivel sem jobb.

Valahol mindannyian Tartuffe-ök vagyunk. Ha ezt felismerjük, az a legnagyobb lépés afelé, hogy változtatni tudjunk rajta."

- mondta a színész.

A darab rendezője a grúz David Doiasvili, aki az elmúlt időszakban már többször dolgozott a Nemzeti Színház társulatával, de Trill Zsoltot először rendezte. A közös munkáról a Jászai Mari-díjas színész azt mondta, nem volt felhőtlen a próbafolyamat, sok-sok problémába beleütközött, Trill Zsolt szerint főleg a saját hibái ezek, mert nehezen tud bizonyos dolgokat befogadni. Hozzátette ugyanakkor, hogy elismeri a grúz rendező tehetségét, az pedig, hogy bizonyos dolgokat másképpen lát, nem rossz, hanem nagyon izgalmas.

Arra a fevetésre, hogy vannak-e nyelvi nehézségek, hiszen a fordító tolmácsolásában érkező instrukció mégis más, Trill Zsolt azt mondta, hogy nagyon sokat dolgoznak külföldi rendezővel, aminek ő nagyon örül, mert mindig másfajta hangulat, kultúra, gondolkodás jön be, ami izgalmas. A nyelvi különbség azonban sokat tudja visszahúzni a próbafolyamatot.

Moliere darabját annak idején szinte azonnal betiltották, hosszú évekbe telt, amíg kompromisszumokkal egyáltalán színre kerülhetett a darab. Ez a fajta karcosság, bátorság ma is ott van Trill Zsolt szerint ebben a darabban, az emberi kapcsolatok egészére érvényes.

A Tartuffe mindig is aktuális volt, ma is az, csak meg kell találni hozzá a formát, hogy ez a karcosság, bátorság ki tudjon jönni, ez elég komoly munka - tette hozzá a művész.

Trill Zsolt azt is elmondta, hogy a Tartuffe nem tartozott a szerepálmai közé. Mint mondta, soha nem ő választ szerepet, mindig őt választják, és szerinte ennek így kell lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×