INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

kávé

kultúra

világnap

Most vasárnap van a kávé világnapja

Most vasárnap van a kávé világnapja

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Az alkalomból kóstolókat, bemutatókat, szakmai előadásokat és baristabajnokságot is rendeznek szombaton az Akvárium Klubban.

A kávékészítés legfontosabb tudnivalóiról és az itthoni kávékultúráról Nezvál Máté kávépörkölő mester számolt be részletesen.

"Mostmár a világ minden pontján vannak olyan farmok és termelőterületek, ahol odafigyelnek hogyan termesztik a kávét, így nagyon sok helyről érkezik magas minőség. A kávé mellett persze a víz is sokat számít, nagyon fontos, hogy mindig szűrt vizet használjunk. Olyan ez, mintha egy asztal négy lábát néznénk, ha az egyik rövidebb, akkor minden felborul" - magyarázta Nezvál.

Elmondása szerint

a magyarországi kávés kultúra nagy múltra tekint vissza, a századfordulón mi voltunk a kelet Párizsa.

"Aztán volt egy negyven év, amikor a pezsgő kávéházi életet céltudatosan tönkretettük" - mondta a kávépörkölő mester. Szerinte ma már a kávézók azt a szerepet töltik be mint régen, vagyis mikroközösségeknek biztosítanak találkozási lehetőségeket.

A magyar kávés kultúra az utóbbi időben az olaszt követte, de

a világosabb pörkölés elterjedésével kezdjük megismerni más országok kávéit is.

Az ár-érték arány kapcsán Nezvál kifejtette: egy nevesebb brand esetén már inkább a márkát fizetjük meg, de az olcsó kávénál jó okkal feltételezzük, hogy silány nyersanyagból készült a termék. Ugyanígy egy külön csomagolt, lepörkölt, drágább kávénál kicsi az esélye, hogy zsákba macskát kapjunk, ezért biztosak lehetünk a jó minőségben.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A kávé világnapja és az itthoni kávés kultúra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018