eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Most vasárnap van a kávé világnapja

Az alkalomból kóstolókat, bemutatókat, szakmai előadásokat és baristabajnokságot is rendeznek szombaton az Akvárium Klubban.

A kávékészítés legfontosabb tudnivalóiról és az itthoni kávékultúráról Nezvál Máté kávépörkölő mester számolt be részletesen.

"Mostmár a világ minden pontján vannak olyan farmok és termelőterületek, ahol odafigyelnek hogyan termesztik a kávét, így nagyon sok helyről érkezik magas minőség. A kávé mellett persze a víz is sokat számít, nagyon fontos, hogy mindig szűrt vizet használjunk. Olyan ez, mintha egy asztal négy lábát néznénk, ha az egyik rövidebb, akkor minden felborul" - magyarázta Nezvál.

Elmondása szerint

a magyarországi kávés kultúra nagy múltra tekint vissza, a századfordulón mi voltunk a kelet Párizsa.

"Aztán volt egy negyven év, amikor a pezsgő kávéházi életet céltudatosan tönkretettük" - mondta a kávépörkölő mester. Szerinte ma már a kávézók azt a szerepet töltik be mint régen, vagyis mikroközösségeknek biztosítanak találkozási lehetőségeket.

A magyar kávés kultúra az utóbbi időben az olaszt követte, de

a világosabb pörkölés elterjedésével kezdjük megismerni más országok kávéit is.

Az ár-érték arány kapcsán Nezvál kifejtette: egy nevesebb brand esetén már inkább a márkát fizetjük meg, de az olcsó kávénál jó okkal feltételezzük, hogy silány nyersanyagból készült a termék. Ugyanígy egy külön csomagolt, lepörkölt, drágább kávénál kicsi az esélye, hogy zsákba macskát kapjunk, ezért biztosak lehetünk a jó minőségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×