eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Időutazó alkalmazás kicsiknek és nagyoknak

Kisfilm, gyerekeknek szóló füzet és egy vezetett sétákat is kínáló alkalmazás segít megismerni, milyen volt a világ 2700 évvel ezelőtt. A Duna-medence kora vaskori monumentális tájai című projektről és a magyarországi lelőhelyekről a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa beszélt.

Magyarországon egyebek mellett felavatták a Sopron-Várhely régészeti tanösvényt, több népszerűsítő kiadvány (köztük ismeretterjesztő gyerekkönyv, foglalkoztató füzet), valamint múzeumpedagógiai program készült el, és megjelent egy olyan okostelefon-alkalmazás is, amely a kora vaskori lelőhelyeket mutatja be közérthető módon.

A projektben öt ország vett részt - 20 intézményt és mintegy 60 kutatót összekapcsolva -: Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szlovákia.

A cél az volt, hogy a 2700 évvel ezelőtti vaskori világ emlékeire ráirányítsák a figyelmet,

főleg a monumentális erődépítésre és az elit temetkezéseihez kapcsolható nagy méretű halomsírokra, illetve hogy elősegítsék ezen emlékek turisztikai hasznosítását - mondta Czifra Szabolcs, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa.

Elmondta: a projekt részét képezték tájléptékű, mikroregionális kutatások és roncsolásmentes vizsgálatok. Utóbbiak főleg műholdfelvételek elemzéséből, légifotókból, lézeres tájfelmérésből, geofizikai és talajradaros kutatásokból, valamint térképező talajtani fúrásokból álltak. Ezenkívül Szlovénia, Magyarország, Ausztria és Horvátország területén célzott, konkrét kérdések megválaszolására alkalmas tervásatások voltak.

Czifra Szabolcs szerint a magyar lelőhelyek közül kiemelkedő

  • Százhalombatta (a neve is beszédes)
  • a soproni erdő mélyén több mint 100 éve turisztikai látványosságként bejárható Sopron-Várhely lelőhely a maga vaskori erődített településével és az annak előterében található több mint 200 halomsírral
  • Süttő határában a vaskori halmok

Turisztikai fejlesztések

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ezeket a területeket turisztikai pontként hasznosítani úgy, mint a soproni helyszínt, a Nemzeti Múzeum munkatársa azt válaszolta: minden területre készült revitalizációs program és nyolc mikrorégióban alakítottak ki tanösvényeket - ezek részben már megvalósultak, nagy méretű táblák segítik a tájékozódást. Százhalombattán már régóta működik egy régészeti park, amelyet a vaskori halomsírmező szélén alakítottak ki, és gazdag programkínálattal várja a vendégeket.

A régészeti tanösvények és kulturális utak megismerhetőségét az Iron-Age-Danube applikáció (Androidra, iOS-re) kifejlesztésével igyekeztek segíteni: az alkalmazás vezetett sétákat tartalmaz négy ország nyolc mikrorégiójában, és több nyelven elérhető. Eze kívül egy kifejezetten a vaskori világra fókuszáló, gazdag múzeumpedagógiai csomagot is létrehoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×